I DN 4. desember har legene/dosentene Ralf Sundberg og Uffe Ravnskov og lege/professor emeritus Tore Scherstén et innlegg med tittel «Feil om kolesterol». Det er forståelig dersom en leser blir usikker på hva som er riktig når leger fremmer så forskjellige synspunkter som i denne debatten. Sundberg, Ravnskov og Scherstén skriver blant annet at «En svært foreldet påstand er sammenhengen mellom kolesterol og risiko for hjerte- og karsykdommer», og de viser til en studie fra 2016 i BMJ Open og en annen i Expert Rev Clin Pharmacol fra 2018.

På tross av de nevnte publikasjonene er ulike lands myndigheter verden over forbausende samstemte i å anbefale et lavt inntak av mettet fett til en frisk befolkning. Verdens Helseorganisasjons (WHO) hadde sommeren 2018 de nye retningslinjer for mettet fett ute til høring og presiserte at inntaket bør være lavere enn ti energiprosent. For Norge betyr det en reduksjon på drøyt 30 prosent fra dagens nivå.

For en leser som nå ikke helt vet hvem man skal tro på, kan det være grunn til å opplyse at man finner drøyt 36.000 vitenskapelige artikler ved søk på «kolesterol og mettet fett» i den medisinske databasen PubMed. At noen av disse studiene viser forskjellig effekt er ikke så overraskende. Derfor har både enkeltstudier og samlestudier en svak vitenskapelig tyngde sammenlignet med de omfattende kunnskapsoppsummeringene som ligger bak offisielle kostråd.

Et sunt kosthold er variert og inneholder grønnsaker, frukt og grove kornvarer, nøtter, vegetabilsk olje, fisk, kylling/rent kjøtt, magre meieriprodukter, lite salt og sukker og gjerne matvarer merket med Nøkkelhull. Å unngå og spise på seg et høyt kolesterol er en god investering. Avkastningen er færre hjerte- og karsykdommer i fremtiden, i samsvar med dagens kunnskapsgrunnlag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.