«Russland blokkerer Ukrainas mateksport og holder verdens fattige som gisler» skriver Kjetil Wiedswang i DN 24. mai. For oss som er kommet litt opp i årene lyder dette litt pussig. Vi husker nemlig at Sovjetunionen, hvorav Ukraina jo var en del, i mange år var ute av stand til å brødfø seg selv. Sovjetunionen måtte gjentatte ganger kjøpe korn fra vestlige land fordi deres egen produksjon ikke strakk til.

Noen tall, tatt fra FAOs database gir grunn til eftertanke.

  • I 2020 eksporterte Ukraina 18 millioner tonn hvete. Importen var ubetydelig (11.000 tonn). Russland eksporterte mer enn dobbelt så meget (37 millioner tonn).
  • I 1986, året efter at Gorbatsjov kom til makten, importerte Sovjetunionen hele 14 millioner tonn hvete og eksporterte én million tonn, mest til Cuba.

Så noe dramatisk må ha skjedd med landbruket i Russland og Ukraina siden kommunismens fall. Her har vi nok et eksempel på udugeligheten til det kommunistiske system.

Går vil enda lenger tilbake i historien, støter vi på den massive hungersnød som oppsto efter at kollektivjordbrukene ble innført. Før kommunismen var Ukraina et av verdens kornkamre, og efter kommunismens fall kom de efterhvert til den posisjonen igjen, inntil Putin nå satte i gang med sine forsøk på å gjenreise tsarveldet.

Noen land er begynt med tiltak for å møte den utfordringen at ukrainsk korn og andre matvarer kan forsvinne fra verdensmarkedet. I Daily Telegraph 23. mai ble det rapportert at den britiske regjering snart ville komme med et lovforslag om å tillate genetisk modifiserte plantevarianter som er mer motstandsdyktige mot sykdommer eller trenger mindre gjødsel og vann. Dette kan britene gjøre takket være at de ikke lenger er EU-medlemmer og bundne av EUs forbud mot genetisk modifiserte organismer.

EU er ikke alene om å la ideologer fra miljøbevegelsen påvirke sin jordbrukspolitikk i skadelig retning. For noen uker siden falt det korrupte, inkompetente regimet på Sri Lanka. Ett av dets tiltak var å gå inn for organisk jordbruk og forby import av kunstgjødsel og midler mot ugress. Resultatet ble at produksjonen av ris falt med 14 prosent og prisene steg med nesten 50 prosent. Produksjonen av te, landets nest største eksportartikkel, falt også (jf. kronikk av Sadanand Dhume i Wall Street Journal 13. mai).

Ideologienes næringsverdi er betydelig overdrevet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.