Det bør være ugreit for ansvarlig redaktør i Dagens Næringsliv å sende journalist og fotograf på jobb og deretter få tilbake en åtte siders reportasje med så lav kvalitet og så kunnskapsløst som reportasjen om Jevnaker i avisen lørdag 25. januar.

Jeg trodde det var et kvalitetsstempel ved journalister at de hadde evne til research. At dette var journalistikkens identitet og styrke. Det lyser av harelabb når intervjuobjekter er sitert uten at de blir presentert for et eneste kvalifisert spørsmål.

Riktignok er det tatt med ingresser om bygda og historien. Alle klarer å google seg frem til disse opplysningene i dag. Men en god kilde til research og kloke spørsmål kunne det vært.

På Randsfjorden der det er grunt vann langt ut i fjorden, ble det laget et badeland. Et anlegg med fantastisk publikumssuksess. Omtalt konstruktivt i betydningsfull Osloavis. Folk strømmer til fra nær og fjern. Det var svært varmt og alle ville kjøpe iskrem! Det ble kø; ikke bare på Kiwi, men på Coop og Rema også sommeren 2019.

Bakgrunnen for denne pjatteturen for to av DN sine ansatte, er selvfølgelig; «denne nye, skrudde dingsen» The Twist.

«Det var som f … », «En dansk designer kommer gående». Stengt. Nå midt i januar? Journalistisk kommentar: Det sto da ingenting i The New York Times om at det var best å dra dit til sommeren!

Vel, jeg for min del pleier å sjekke åpningstidene på de betydningsfulle stedene jeg skal besøke. For eksempel New York, Amsterdam, Napoli, Helsingfors eller Hadeland Glassverk og Kistefos. Bare for å nevne noe; og for å være riktig blærete.

Det var jo Jevnaker det dreide seg om.

Her på Jevnaker trekker folk på skuldrene. Respekten for DN er terningkast én eller lavere. Bygda er vinneren. Takket være Sveaas og Kistefos, Badeland, Hadeland Glassverk, økologiske Rønnerud gård, flotte gårder opp langs fjorden med moderne jordbruk, gårder med ride- og hestemiljø, et fantastisk fotballanlegg, et trygt og godt tjenestetilbud. Halvorsbøle med yogasenter og for fugleinteresserte. Innovative bedrifter; industribygg med installert solceller på hele taket. Visstnok et av de største i landet.

Altså nok å ta av.

«(…) skrik, og snudde oss; en mann, trillende på en rullator; han begynte å ringe taktfast med en ringeklokke». Vår venn som hører til hos oss her i bygda.

Han må ha forstått at det ikke var venner som var på besøk på Jevnaker denne dagen.

Fotograferingen: Jeg har liten forutsetning for å si noe om billedkvaliteten, men om utvalget! Dette tendensiøse og kontekstløse bildevalget. Det ligger visstnok i tiden «en antiestetikk i å fremstille virkeligheten i en form for usminket realisme,» men hva med kontekst og anstendighet.

«(…) fant vi denne dingsen» På vårt lille sentrale torg; et sted for samlinger, konserter og markeder er det bygget en trygg lekeplass for de aller minste barna; klokkespill, husker, klatretau og en sklie; denne dingsen, tatt helt ut av sin sammenheng.

Ett billedmotiv skal avisen ha ros for. Bildet med låven og skiltet til Kistefos og kuene. Fantastisk motiv. Det må Jevnaker benytte når de skal lage sine egne oppslag.

Det var da enda noe – med litt mjød. Til slutt fikk de hver sin nøkkel til hvert sitt rom på Jevnakers hotell Thorbjørnrud. Men de fant ikke baren. Kompliment til hotellets vertskap for å tilby de to forkomne gjestene deltagelse i mjødsmaking. Det reddet muligens dagen.

Jevnaker, med sine snart syv tusen innbyggere, ligger vakkert til rundt enden av Randsfjorden, med et fantastisk museum på det gamle sagbruk- og industriområdet (ikke bare et vannverk nei).

Museet åpner igjen i mai 2020. Parken med skulpturer kan besøkes året rundt. The Twist er blitt lagt merke til. Flott bidrag til et løft for Jevnaker, i likhet med andre bygder, som trenger omtale som gir energi, fremtidstro og verdiskaping.

Men hva slags journalistikk er dette?

Ondsinnet eller kompetanseløshet? Uansett, det hele er skammelig.

Her må det være noen ledere som har forsømt seg. Kvalitet og god journalistikk? Hva med DN sitt verdigrunnlag? Hva med målgruppeforståelse og omdømme?

Det er mange spørsmål en kan stille seg.

Og hvem skriver så dette innlegget?

Jeg er født og oppvokst på Jevnaker. Inn til Oslo for embetseksamen. Familie og arbeidsliv i hovedstaden i cirka 40 år. Kjenner hovedstaden inn og ut. Flytter som voksen tilbake til familie på Jevnaker. Arbeider med ledelse- og organisasjonsutvikling hele veien og skammer meg på vegne av en storbyavis som løser sitt samfunnsoppdrag på denne måten.

For DN så må de gjerne lese dette som et gedigent forsvar. For det er det ment som.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.