Frode Elgesem, advokat (H), leder av Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg og medlem av Norges OECD kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv

Folkestyret forvitrer ikke

Lider virkelig demokratiet hver gang domstolene finner at lovgivning strider mot menneskerettighetene?

Publisert: Oppdatert:

«Spissformulert kan vi si at argumenter basert på menneskerettigheter har moralsk legitimitet, men det er også alt de har. Unntaket er der rettighetene kan håndheves av uavhengige domstoler som respekteres av de øvrige statsmaktene. Domstolskontrollen er derfor avgjørende for en effektiv beskyttelse av menneskerettighetene», skriver innleggsforfatteren. Bildet er fra en demonstrasjon i Aten, mot tyske regler for familiegjenforening.
«Spissformulert kan vi si at argumenter basert på menneskerettigheter har moralsk legitimitet, men det er også alt de har. Unntaket er der rettighetene kan håndheves av uavhengige domstoler som respekteres av de øvrige statsmaktene. Domstolskontrollen er derfor avgjørende for en effektiv beskyttelse av menneskerettighetene», skriver innleggsforfatteren. Bildet er fra en demonstrasjon i Aten, mot tyske regler for familiegjenforening. (Foto: Aris Messinis/AFP/NTB Scanpix)