Sophie Matlary, statsviter med migrasjonspolitikk som felt

Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan traff hverandre nylig i Ankara for å diskutere fremtiden til deres flyktningavtale, som de ble enige om i 2016.

Under flyktningkrisen i Europa, for snart fire år siden inngikk EU og Tyrkia en avtale som ville forhindre ulovlig migrasjon til europeiske land. Nye tall viser dog at kun en veldig liten del av migranter ble sendt tilbake – kun 189 irregulære migranter er blitt returnert. Samtidig sier Tyrkias president at landet ikke vil, eller kan, bosette 3,6 millioner flyktninger – så lenge de ikke kan bosettes i hans selverklærte «safe zone» i Nord-Syria. Den meget omstridte flyktningleiren som Erdogan vil etablere i Syria, vil Merkel gi økonomisk støtte til da det er en «humanitær handling» ifølge kansleren.

For Tyskland og Tyrkia trenger å snakke sammen om dagen. Analysen og planleggingen bak Merkels 2016-avtale virker ikke-eksisterende – i dag ser vi at den har feilet fullstendig, og Merkel er allerede i gang med å støtte Erdogans nye migrasjonspolitikk i Middelhavet.

For Tyskland og Tyrkia trenger å snakke sammen om dagen. Analysen og planleggingen bak Merkels 2016-avtale virker ikke-eksisterende – i dag ser vi at den har feilet fullstendig

Europakommisjonen kan melde at blant de 60.100 migrantene som ankom Hellas og Tyrkia i 2019, har 37.700 blitt overført til fastlandet. Det skaper et ekstremt press på eksisterende leire, og med det, inhumane forhold i leirene som EU ikke kan ignorere. Den tyske politikeren Thorsten Frei, ansvarlig for migrasjon, sier til tysk presse at «årsaken til at trykket er så ekstremt i Hellas, er fordi Tyrkia ikke i det hele tar ansvar for å forhindre at flyktningene beveger seg videre fra Tyrkia».

2016-avtalen var en av de kortsiktige løsningen som europeiske land i all hast lappet sammen. På samme tid som panikk rådet i Tyskland, og Merkel måtte finne en løsning for å returnere de tusener som var kommet men som ikke hadde krav på asyl, ble samarbeidet klekket ut. Den «effektive returen» som skulle skje, har fortsatt ikke skjedd i 2019 fordi ingen vet hvordan man effektivt skal returnere tusener av asylsøkere med avslag til hjemland.

Sophie Matlary
Sophie Matlary

Siden 2016 har også andre europeiske ledere forsøkt seg på dealer om migrasjon med ikke-vestlige statsledere. En av dem er mer «vellykket» enn Merkels. Italia med ny regjering i spissen har nylig fornyet sin 2017-grenseavtale med Libya. Denne avtalen har skapt inhumane interneringsleire i Libya, sterkt kritisert av FN som kaller sentrene for «utenkelige grusomme interneringssentre». Men – de fungerer effektivt i å holde migrantene ute av Italia, selv på bekostning av brudd på alle tenkelige menneskerettigheter. Leirene genererer også en sterk profitt og økning i menneskesmuglere. Personer som tidligere jobbet i turistnæringen i Nord-Afrika har gått over i å jobbe med menneskehandel, da det er mye mer penger å tjene der. Ironisk nok var en begrunnelsene for den mislykkede 2016-dealen at den ville forhindre smuglernettverk i Nord-Afrika og i Middelhavet fra å operere i det hele tatt.

Erdogan, som ingen kan temme, nøler ikke i dag med å true med å åpne dørene for migranter til Europa nesten ukentlig. Det på tross av at Tyrkia har mottatt seks milliarder euro av EU siden 2016, for å fikse migrasjonsproblemet. Pengene skulle sikre at Tyrkia tok tilbake alle ulovlige syriske flyktninger som reiste gjennom Tyrkia til Europa, og for hver ulovlige flyktning som ble returnert til Tyrkia, skulle en lovlig asylant få opphold i et av de 28 medlemslandene. I 2019 kan vi se at kun 1995 syriske flyktninger er blitt returnert – og i løpet av samme periode har EU selv bosatt 25.660 nye syriske flyktninger, ankommet via Tyrkia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.