«Vi driver bærekraftig», hevder nærmest alle virksomheter. De pumper olje, driver flyselskap, seiler cruiseskip, produserer biler og så videre. Men hva betyr det egentlig å drive bærekraftig? Er det tilstrekkelig å referere til at virksomheten støtter opp om to eller tre av FNs vedtatte bærekraftsmål?

Jeg mener ambisjonene bør være større.

At bærekraftsmålene er blitt allemannseie har fått opp tempoet i endringsprosessen. Samtidig åpner den voldsomme bredden i målene for at nærmest alle kan smykke seg med dem. Slik uthules bærekraftsbegrepet.

Bærekraftsmålene er såpass komplekse å løse at et tiltak kan påvirke flere mål samtidig, både i positiv og negativ retning. Vi kan for eksempel bygge en vindturbin for å bidra til hovedmål 7, «Ren energi for alle», men samtidig vet vi at den kan drepe ørner og motvirke hovedmål 15, «Liv på land».

På samme måte kan Norges skoger drives slik at vi oppnår størst mulig biomasseproduksjon og mer «ren energi for alle». Det ville imidlertid gå sterkt ut over biomangfoldet i skogene våre.

Det er altså ikke nok at en virksomhet jobber mot et lite utvalg av bærekraftsmålene. Utfordringen ligger i å tilpasse hele virksomheten slik at vi gjør et sett av fornuftige avveininger mellom de ulike bærekraftsmålene og på denne måten bidrar best mulig til en samlet måloppnåelse.

FN jobber systematisk med slike avveininger i sine forslag til hvordan bærekraftsmålene kan implementeres. Det bør norske virksomheter også gjøre. Og for å få det til, trenger vi kunnskap og ikke minst viljen til å gjøre noen verdivalg: Når mål står mot hverandre, hvilke haster det mest å nå?

Å tilpasse seg på best mulig måte i et bærekraftsperspektiv kan altså være en komplisert øvelse. Jeg mener at vi likevel kan komme langt med litt ærlig skjønn. Enhver virksomhet eller aktivitet kan måles skjønnsmessig. Men det er opp til virksomheten selv å vise hvilke avveininger den gjør for å justere sin virksomhet i riktig retning.

Jo flere som jobber systematisk på denne måten, desto raskere kan vi komme til målet. Og slik unngår vi også å vanne ut bærekraftsbegrepet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.