Havforskningsinstituttet sier at fjorddeponi utgjør en alvorlig og kjemisk forurensning av fjorden, og at det vil ta Norges utslippsregime mange år tilbake. Likevel går DNs Bård Bjerkholt i strupen på alle oss som mener at gruvedumpingen i Repparfjorden gjør Norge til en miljøversting (DN 20. februar).

Behovet for kobber kommer trolig til å stige, men det betyr ikke at vi er nødt til å utvinne stadig mer ny kobber for enhver pris. Ifølge The International Copper Association dekkes 35 prosent av all «ny» bruk av kobber av resirkulerte råvarer. Vi bør gjenbruke kobber som vi allerede har, i stedet for å bruke og kaste.

For eksempel viser en studie i Sverige at 20 prosent av det nedgravde kabelnettet ikke er i bruk. Verdien er beregnet til flere milliarder kroner. Det er all grunn til å tro at det samme gjelder i Norge, men regjeringen nekter å være med på De Grønnes forslag om å undersøke dette.

Å dumpe 17 lastebillass med gruveavfall hver time i minimum ti år er det stikk motsatte av et ekte grønt skifte. Den grønne omstillingen kan ikke bestå av at Norge har dårligere miljøreguleringer enn Kina.

Et ekte grønt skifte kan ikke basere seg på rovdrift på naturen. Å dumpe gruveslam i et sårbart fjordsystem er en utdatert tankegang. En slik kortsiktig løsning gjør det mindre lønnsomt å resirkulere verdifulle metaller og mineraler. Norge kan bedre. Vi bør heller bruke vår innovasjonsevne og skaperkraft på å kutte ressurssløsing, øke resirkuleringen og verne sårbar natur.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skiboms kjøpte bygdas legekontor
Da moren håpet han skulle investere i en urban leilighet kjøpte Morten et gammelt legekontor i ei veiløs bygd.
02:09
Publisert: