Like før avslutningen av Indias valg, skrev Erik Solheim 22. mai en hyllest til statsminister Narendra Modi. Etter BJPs valgseier, er det grunn til å nyansere hyllesten.

Fremskrittene i kampen for miljø er store. Det har Solheim rett i. Men hadde jeg vært ham, ville jeg nølt med sammenligninger mellom den hindunasjonalistiske familien og Europas arbeiderbevegelser. Vi får tro at sistnevnte har et rausere forhold til annerledes tenkende og troende enn det mange hindunasjonalister i India har.

India dyrker i økende grad forestillingen om at for å være en god inder, må du være hindu. Etter BJPs valgseier i 2014 fikk ekstremistiske krefter ny kraft i angrep mot minoriteter.

Human Rights Watch kom nylig med en rapport om en rekke muslimer som er drept av hindunasjonalister som bruker vold mot dem som ser på kua som en kilde til mat.

Åtte indiske delstater har vedtatt lover som i praksis kriminaliserer hinduers skifte av tro til kristendom.

Det har siden 2014 vært en bekymringsfull økning både i verbale og fysiske angrep på kristne, muslimer og kasteløse daliter.

Indias historie siden 1947 har vært tuftet på religionsfrihet. Vil BJP nå angripe denne delen av konstitusjonen?

Modi har etter seieren tatt til orde for en inkluderende politikk, men den må vise seg – og det haster. Meenakshi Ganguly i Human Rights Watch skriver: «Ingen bør slås fordi de mistenkes for å ha kjøttpålegg i matboksen. Menn som voldtar og dreper et barn for å straffe henne for å være muslim, bør ikke roses.»

Modi må vise at mobben ikke beskyttes. Vi må forberede oss på India som en sterk kraft. Da må vi også protestere høyt når minoriteter skvises. Det må Solheim gjøre neste gang Modi og han møtes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.