Å kutte elavgiften, slik DN tar til orde for på lederplass 6. september, er feil medisin for et kostnadseffektivt, grønt skifte.

Den største utfordringen for det norske kraftnettet framover er å sikre nok kapasitet til den storstilte elektrifiseringen av landet. Realiteten er at det må bygges nytt nett for mange milliarder de neste årene, som skal finansieres av oss alle over strømregningen.

I et land hvor folk flest er vant til å fyre med strøm, er det «den kaldeste dagen, det kaldeste året» som kraftnettet dimensjoneres for. Det betyr at alle tiltak som kan ta ned effektbehovet vinterstid, vil rydde plass i det eksisterende nettet og bidra til en billigere elektrifisering.

Elavgiften gir lønnsomhet for disse tiltakene, enten det er etterisolering eller forskjellige former for fornybar oppvarming, som bioenergi, grunnvarmepumper eller fjernvarme. Elavgiften bidrar også til bedre lønnsomhet for solproduksjon på norske tak.

Elavgiften bidrar også til bedre lønnsomhet for solproduksjon på norske tak

Til tross for at norske strømpriser varierer mer enn før, er de fortsatt lavest i Europa. Alle som eier en elbil vet at det er store penger å spare på å bytte fra fossilt drivstoff til strøm her i landet. Den norske elavgiften er allerede desidert lavest i Norden.

Samtidig er det åpenbart at noen grupper i Norge, som bare har tilgang til elektrisk oppvarming, kan ha problemer med strømregningen vinterstid. For å komme disse gruppene i møte, finnes det andre, mer treffsikre løsninger enn et nærsynt kutt i elavgiften.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.