På tross om meldinger om blå himmel over Beijing og et kraftig utslippsfall fra manglende aktivitet i industrien er det tydelig at det ikke er kutt i produksjon og forbruk som er oppskriften på en renere klode. Nå må vi ikke «vende tilbake til normalen». Vi må heller produsere mer for mindre.

Luftforurensing og klimautslipp har falt drastisk mens vi har sittet isolert i hjemmene våre. Det er fantastisk å se at det er mulig, men prisen vi betaler er økonomisk krise, og gagner ikke kloden over tid.

En grønnere økonomi må være en aktiv og sunn økonomi. Nå må vi satse på en frikobling mellom økonomisk aktivitet og utslipp.

For industrien handler det om å kutte utslipp selv om vi produserer mer, og Norge er blant de landene med best forutsetninger for å lykkes. Et eksempel på dette er at våre norske smelteverk har CO 2-utslipp på under en fjerdedel av det globale gjennomsnittet.

For å lykkes må forbrukerne etterspørre grønnere produkter: varer produsert med mindre ressurser, som varer lenge og kan resirkuleres. Vi tror nordmenn er klare for et skifte, men myndighetene må komme fremtiden i møte. Det kan de gjøre ved å sørge for at oppsvinget i økonomien skjer med grønne forretningsmodeller. Møbelprodusenten Vestres utemøbler er et godt eksempel på dette.

Mye har skjedd de siste to månedene. I tillegg til pandemi og strenge tiltak ble det lansert en samling EU-initiativer for å sikre bærekraft og økonomisk vekst. Når Norge skal gjenoppbygge økonomien etter denne tøffe krisen bør det gjøres på bakgrunn av EUs «green deal», med et klart målt om at en gjenoppstartet økonomi skal bli en mer sirkulær økonomi.

Norge og EU har lenge hatt streng regulering av utslipp. Det har gitt resultater. For å sikre videre kutt må også etterspørselen endres. Dette er en mulighet for å restarte og resette økonomien. Ny vekst, men lavere utslipp, mer resirkulering, må stå i fokus.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.