Gunnhild Oftedal sier i en artikkel i Dagens Næringsliv 16. januar at folk pleier å være skeptiske når det rulles ut ny teknologi. At en del har vært skeptiske til smartmålerne på grunn av strålingen. Og at da de trådløse nettverkene ble installert, sa noen at de ikke kunne gå i byene på grunn av at de fikk helseplager.
Vi som forteller at vi er blitt syke av strålingen er slett ikke «skeptiske» eller redde for ny teknologi. Vi vil ikke finne oss i lenger at helseplagene vi får fra stråling blir avfeiet og bortforklart.
Jeg mener det er svært søkt å påstå – slik Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), helsemyndighetene og Oftedal gjør – at alle som rapporterer om helseplager fra stråling lider av noceboeffekt eller frykt for ny teknologi, altså en slags «innbilning». Og at de ut ifra innbilning påfører seg selv utelukkende negative virkninger ved å holde seg unna nyttige teknologiske hjelpemidler og isolere seg.
De el-overfølsomme jeg kjenner, forteller at de ikke hadde noen bevissthet, frykt eller skepsis rundt stråling når de begynte å merke symptomer. De brukte og hadde glede av teknologien som alle andre inntil de ikke lenger tålte strålingen som følger med.
Det er beleilig å avfeie at stråling kan være årsak til helseplagene våre. Vi som er blitt el-overfølsomme, er litt som hår i suppa. Det ville passe veldig dårlig for teknologientusiastiske politikere, regjering og diverse næringsinteresser dersom det skulle vise seg at strålingen gjør folk syke. Visjonen om et «smartsamfunn» og et «grønt skifte» basert på trådløse løsninger måtte skrives om, hvis forskningen som viser helseskader anerkjennes.
Men myndighetene bør også tygge litt på følgende: I tillegg til lidelsene det representerer for den enkelte, er det dårlig samfunnsøkonomi når et ukjent antall mennesker i Norge har måttet slutte å jobbe og må motta penger fra det offentlige fordi de blir syke av stråling.
Hva om dette antallet bare øker?
I alle tilfelle: Myndighetene er nødt til se på området ikke-ioniserende stråling på nytt.
Mange er blitt syke, og vi er lei av å ikke bli trodd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.