I sin lederartikkel tirsdag 20. september reagerer Dagens Næringsliv på helgens nyheter om at Utdanningsforbundet viste kortene og presenterte en vei ut av lærerstreiken. Forslaget holdt seg innenfor rammen i årets oppgjør og ville i tillegg bundet opp 0,3 prosent av rammen for mellomoppgjøret i 2023.

DN mener det er uryddig å begynne med neste års lønnsoppgjør nå.

At det er uryddig å binde opp rammen for neste år, stemmer ikke. Det er ikke et uvanlig virkemiddel for partene å bruke i et lønnsoppgjør. Det tror jeg DN vet. Forhandlingssjef Tor Arne Gangsø i KS sa etter helgens forsøk på å finne en løsning at det ikke er noen grunn til å tro at andre yrkesgrupper vil akseptere at deler av neste års lønnspott blir brukt opp før neste års forhandling har begynt. Det utsagnet faller på sin egen urimelighet.

Faktum er at i anbefalt skisse fra i vår som megleren la frem, det vil si i det oppgjøret som KS nå mener er ferdig, er 0,4 prosent av neste års ramme allerede brukt opp. Disse 0,4 prosentene er allerede bundet opp til økte satser på såkalte ulempetillegg. Dette tillegget treffer i hovedsak nettopp sykepleiere og helsefagsarbeidere. At Gangsø fremstiller det som et ufravikelig prinsipp å ikke avtale noe for neste oppgjør, fremstår derfor som nok et utspill for å ikke komme lærerne i møte.

At KS ikke søkte løsninger på den dårlige lønnsutviklingen lærere har hatt over flere år mens alle partene fremdeles satt rundt bordet, er KS' ansvar. De var fullt klar over at det var uakseptabelt for alle lærerorganisasjonene, men de styrte likevel med viten og vilje mot en streik. Ingen av lærerorganisasjonene snakker i skrivende stund med KS. Det understreker alvoret i situasjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.