Haleh Ashraf er sitert på at å plukke sektorer, bransjer og aktivt forvaltede fond gjør investering «spennende». Det må hun få lov å mene. Men med 28 års erfaring som uavhengig investeringsrådgiver vil jeg si at hvis det er spenning man søker bør man kanskje finne andre alternativ enn å sette formuen i spill.

Kristin Skaug fra Aksje Norge hevder at «etterhvert som en hobbyinvestor får mer kompetanse og erfaring kan det være fint å spe på med fond innenfor enkelte sektorer». Den type gjetning bør en profesjonell aktør som skal veilede forbrukere som har begrenset innsikt i hvordan finansmarkedene fungerer, altså folk flest, unngå.

Artikkelen inneholder også uttalelser fra andre. Av dem som uttaler seg om meravkastning fra aktiv forvaltning er det verdt å merke seg at samtlige av dem har eierinteresser eller er ansatt i selskaper som tilbyr aktivt forvaltede fond eller på annen måte har økonomiske interesser i å fremme aktiv forvaltning. De som arbeider med forskning og undervisning innen fagfeltet er derimot samstemte om at aktiv forvaltning (forsøk på å plukke enkeltaksjer, sektorer, bransjer, regioner eller land i håp om at disse skal slå indeks) ikke gir systematisk meravkastning over tid. Det er vitenskapelig bevist på bakgrunn av lange dataserier over 20–30 år at det er så godt som umulig å plukke enkeltaksjer, sektorer, bransjer, land eller regioner som over tid gir avkastning utover indeks. Dette er et syn som har full støtte av Forbrukerrådet.

Poenget mitt er at innfallsmetoden har ført mange skikkelige mennesker som så frem til en romslig pensjonisttilværelse til økonomisk ruin. Det er ikke måte hvor mange som har gått på limpinnen i tro på gull og grønne skoger. Ikke bare vanlige dødelige, men Heje-stiftelsen og mange andre har forsøkt å plukke enkeltaksjer, sektorer, bransjer, regioner eller land som de har håpet skulle gjøre det bedre enn aksjemarkedet generelt. Forbrukernes seier over DNB i Røggen-saken og Forbrukerrådets seier over DNB er bare to av mange eksempler som viser at selv Norges største bank, som er delvis eid av den norske stat, er blitt tatt med buksene nede for å ha villedet kundene.

Det viktigste ift. langsiktig sparing og investering er å ha en plan (investeringsstrategi) som er basert på egne behov, mål og forutsetninger. Dernest bør man sikre seg markedsavkastningen fra brede, globalt diversifiserte indeksfond og indeksnære faktorfond. Dette betyr langt mer enn å investere i hva en selger av fond fra eget sortiment vil selge eller å lytte til noen som har egeninteresse i å fremme aktivt forvaltede fond.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.