DN skriver 13. juni at Arbeiderpartiet ønsker å bedrive regnskapsjuks ved å justere ordningen for handel med opprinnelsesgarantier. For all del, ordningen er krevende å forstå, så ting kan fort misforstås. Her er noen oppklaringer:

  • For det første, poenget med ordningen har aldri vært at det skal bli mer lønnsomt å bygge ny fornybar kraft, slik det påstås i DN. EUs fornybardirektiv sier at den eneste hensikten med garantier er å dokumentere at fornybar kraft er blitt produsert, ikke brukt. EU-land står ellers ganske fritt til å utforme sine ordninger slik de vil.
  • For det andre er det nettopp denne friheten Ap vil at vi skal benytte. Partiet har ikke foreslått, som DN skriver, at Norge skal selge renhet til andre og etterpå tilegne oss den samme renheten. Vår tolking av Ap-forslaget er simpelthen at fysiske forhold, altså at norsk strømforbruk er tilnærmet 100 prosent fornybart, er mer enn god nok dokumentasjon, noe internasjonale miljøsertifiseringsregler er enige i. Så får vi justere opprinnelsesgarantiordningen deretter.

Norske industribedrifter har med sitt forbruk av fornybar kraft et helt reelt klimafortrinn. Dagens opprinnelsesgarantiordning gjør at dette fortrinnet trekkes i tvil på et helt feilaktig grunnlag. Det er på høy tid med en skikkelig overhaling av ordningen. Arbeiderpartiets forslag er både konstruktivt og gjennomførbart og bør få støtte fra de andre partiene i Stortinget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.