Den siste tiden har Norsk Bransjeforening for Onlinespill, ved leder Carl Fredrik Stenstrøm, lokket med mer penger til gode formål ved innføring av en lisensmodell for pengespill i Norge. Men løftet om to milliarder kroner ekstra hvert år til norsk kultur, idrett og frivillighet er direkte feilaktig. Menon-rapporten som anslaget er hentet fra, sier at summen skal fordeles over fem år.

NBOs feilaktige bruk av tallene, med femdoblet effekt, må ikke tas for god fisk.

Anslagene over hvordan en lisensmodell vil slå ut i Norge, varierer. En annen rapport, laget for Norges idrettsforbund med flere, anslår nemlig at kultur, idrett og frivillighet vil få mindre penger i en lisensmodell – for eksempel 1,3 milliarder kroner bare i 2023.

I sitt innlegg i DN 14. mai sier Stenstrøm at det er spillerflukt fra Norsk Tipping. Dette er også feil.

Tvert imot viser målinger som Sentio Research utfører for Lotteritilsynet, at tallet på spillere hos Norsk Tipping øker år for år, mens tallet på spillere hos de ulovlige aktørene er stabilt. Årsaken er blant annet mer og mer effektiv regulering av blant annet betalingsformidling og reklame.

I tillegg har flere spillselskap og betalingsleverandører sluttet å tilby spill og tjenester i Norge.

Stenstrøm skriver også at lisensmodellen har gitt vårt naboland en dobling i inntekter. Det svenske Statskontoret har en annen vurdering: I 2018, altså før omreguleringen, var statens inntekter fra spill omkring seks milliarder kroner. Fra spillåret 2019 var inntektene til staten på 4,4 milliarder.

Årsaken til nedgangen var at Svenska Spel, på grunn av koronasituasjonen i 2020, ikke delte ut overskudd til staten. Uten pandemien ville inntektene fra 2019, ifølge det svenske Statskontoret, blitt rundt seks milliarder – altså det samme som før omreguleringen.

De ulovlige spillaktørene bryter daglig norsk lov ved å tilby sine spill i Norge. Teknologi, kunnskap og samarbeid gir oss nye muligheter for å stoppe ulovligheter digitalt. Lotteritilsynet gjør det gjennom reklameforbud, forbud mot betalingsformidling, og etter hvert gjennom DNS-varsling/blokkering.

Norske lover gjelder også i den digitale verdenen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.