Her skjer det fint lite, og det er hele poenget

Den seneste tidens medieoppslag om Norske Selskab har tegnet et bilde av en klubb som vi ikke kjenner oss igjen i. La oss forsøke å nyansere.

Norske Selskab skal være en klubb for medlemmene. Den skal være et fristed, et sted der man kan senke skuldrene i en travel hverdag. Vår tid oppleves av mange som hektisk og omskiftelig. Denne klubben er det motsatte. Her liker vi at det går litt sakte. Vi trives i roen og tradisjonene. At tiden står litt stille. Vi skrur mobiltelefonen av, kjenner pulsen falle og hygger oss – alene eller sammen med venner eller bekjente. Kanskje blar vi litt i en bok i biblioteket, spiller et slag kort eller tar en matbit og en kald pils.

I 2020 finnes det en rekke norske klubber, lag eller foreninger der medlemmene består av bare kvinner eller bare menn. Tidligere statsråd Kristin Clemet fortalte nylig om tankesmien Civitas kvinnenettverk som består av nærmere 400 kvinner. Clemet lurer på hvorfor en herreklubb oppleves som et problem, mens et kvinnenettverk snarere heies frem. Som hun uttaler til Dagens Næringsliv: «Hvis du kikker deg rundt, skulle det ikke forundre meg om det i dag er flere vitale klubber og nettverk for unge kvinner enn for unge menn». Det skulle ikke forundre oss heller. Uten at vi ser det som et problem.

Et stort flertall av våre medlemmer mener at Norske Selskab bør forbli en herreklubb mens andre mener at dette er feil og bakstreversk. Norske Selskab skal være en klubb der man kan være enige eller uenige, men samtidig respektere meningsmangfoldet og ønske hverandre vel slik gode venner gjerne gjør. Temperaturen i debatten den seneste tiden viser at vi i ledelsen kanskje ikke har vært flinke nok til å bidra til en god debatt, hverken internt eller eksternt.

Norske Selskab har ikke tradisjon for å ta en aktiv rolle i offentligheten. Det kan lett oppfattes som hemmelighold, noe som ikke har vært intensjonen. Bildet i mediene av gamle, hemmelighetsfulle menn som samler makt og innflytelse bak lukkede dører, føles svært fremmed. Riktignok trekker flere av oss på årene, og mange kan se tilbake på spennende karrierer. Men det som faktisk skjer her i klubben ville nok overraske avisleserne. For her skjer det egentlig fint lite. Og det er jo hele poenget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.