NRKs hovedkontor bør som alle rikskringkastinger i Europa ligge i hovedstaden. Det finnes vel knapt en bedrift som er mer desentralisert enn NRK. Ingen har så mange distriktskontorer og så mange ansatte spredt utover landet som nettopp NRK.

En hovedstad trenger viktige funksjoner som NRK. Oslo Fengsel er på flyttefot og skal flytte fra Gamle Oslo. Gamle Oslo er i innbyggertall på størrelse med Finnmark fylke og har mange av de samme utfordringene.

Det hadde vært bra for NRK – og en gave til Gamle Oslo: Gamlebyen, Tøyen, Grønland, Kampen og Vålerenga – om rikskringkasteren kom hit. Dette blir byutvikling. NRK vil på Klosterenga ligge mer sentralt enn i dag. Marienlyst er lenger fra Oslo sentrum – og lenger fra Gardermoen og Oslo S og dermed resten av landet – enn Oslo Fengsel.

Det finnes ingen bedre destinasjon enn Klosterenga for NRK. I tillegg er vi mange som ønsker det. Vi ønsker byutviklingen velkommen, vi trenger mer enn ulike regjeringers forsikringer gjennom 40 år om å løfte bydelen, og lokalpolitikerne som har gitt oss et «Tøyen-løft» som består av gode intensjoner. Men hva løfter egentlig en bydel? Arbeidsplasser og aktivitet.

NRK vil få plass ved siden av Klosterenga skulpturpark, som blir ferdigstilt i 2020/2021, som er en av de største parkutbyggingen som har skjedd i Oslo etter Vigelandsparken. Det gir NRK mulighet til å produsere i utemiljøet. Ved å legge NRK på den 25.000 kvadratmeter store tomten kan det frigis ytterligere 10.000 kvadratmeter til park.

Denne kombinasjonen vil gi Oslo og NRK et virkelig byutviklingsprosjekt. Regjeringen bør instruere Statsbygg om å fremskynde flyttingen, slik at NRK kan overta tomten. Vi ønsker en helhetlig plan som NRK kan sikre sammen med oss og byens politikere.

Så langt vi er kjent med, er ingen av politikerne i Oslo negative til denne planen. Når regjeringen gir gass, vil vi alle juble.

Til slutt noen ord om ordføreren på Lillestrøm, Jørgen Vik, som må ha sluttet å lese om BBCs flytting etter 2016 (innlegg i DN 26. november). Det har rett og slett ikke vært noen suksess. Del for del flytter BBC tilbake til London, og det har kostet skattebetalerne i Storbritannia mye.

La oss slippe en slik tabbe i Norge.

NRK får nok penger fra salget på Marienlyst til både å kjøpe og bygge på Klosterenga. Det vil si ingen ekstra belastning.

Med dette melder Klosterenga og Gamle Oslo seg på i kampen om NRK. Vi lanserer vår versjon 16. desember på et folkemøte i bydelen. NRK til Klosterenga!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.