Det ble bråk da BBC i 2011 bestemte seg for å flytte store deler av produksjonen i London til MediaCity i Manchester. Men også den britiske allmennkringkasteren måtte spare, og flyttingen førte til massive kostnadskutt uten at det gikk ut over kvaliteten.

I dag blir flyttingen hyllet som en britisk suksesshistorie.

Ikke bare BBC har tjent på flyttingen, men hele regionen. MediaCityUK er blitt en pulserende digital hub og en bastion for kreative jobber og tiltrekker seg talenter både fra nærområdene og fra London.

I 2023 kan vår offentlige allmennkringkaster feire 90 år som premissgiver for den opplyste offentlige samtalen og en helt sentral del av det norske demokratiet. Hvordan vil de neste 90 årene se ut? Snart er det en helt ny generasjon som styrer verden. Hvordan ønsker de å la seg underholde og informere, og på hvilken måte vil de konsumere innhold?

Utvikling av morgendagens innhold er bakteppet når NRK skal finne sitt nye hovedkontor. NRK har alle forutsetninger for fortsatt å være et senter for utvikling av morgendagens film og tv og bidra til å befeste Norges posisjon som leverandør av innhold som vekker internasjonal interesse.

Nå har NRK mulighet til å følge den britiske allmennkringkasterens eksempel og bygge en norsk suksesshistorie med en åpen og tilgjengelig allmennkringkaster.

NRKs mål for det nye bygget sammenfaller med de satsingsområdene som kjennetegner Lillestrøm by anno 2019: teknologi, kultur og klima. I tillegg kommer det nevnte økonomiske aspektet: Tomtepriser på fornuftig nivå bidrar til å bedre økonomien i prosjektet og gir NRK anledning til å produsere mer og bedre innhold.

I Lillestrøm vil NRK kunne flytte rett inn midt i en levende by, med alle servicefunksjoner innenfor gangavstand. Byen har en sentral beliggenhet som egner seg svært godt for et fremtidig NRK-hus, bare ti minutter fra Oslo S og 12 minutter fra Oslo lufthavn.

NRK vil med hovedkontor i Lillestrøm bli særdeles tilgjengelig både for publikum og for resten av NRKs organisasjon, som i dag befinner seg over det ganske land.

På Nedre Romerike har næringsliv og politikere nå samlet seg for et felles løft. Med et nettverk av samarbeidspartnere i umiddelbar nærhet, har vi valgt ut tre mulige tomter for NRK i Lillestrøm. Tomtene ligger alle mindre enn fem minutters gange fra et av Norges travleste kollektivknutepunkt, Lillestrøm stasjon.

Lillestrøm kommer NRK tett på kompetente produksjonsmiljøer med tilgang til lokaler egnet for store tv-produksjoner. Kongressentrene X Meetingpoint og Norges Varemesse har gått sammen med Lillestrøm Kultursenter og Lørenskog hus, og et av de fremste scenetekniske produksjonsmiljøene i Norge, Bary as, og signert en intensjonsavtale hvor tanken er å kunne legge til rette for en fremtidig utvikling som vil tilpasses NRK.

Dette vil bety større fleksibilitet for NRK, og mindre behov for faste, egne studioer.

Med et NRK-hovedkontor for tyngre innholdsutvikling og innovasjon plassert i Lillestrøm tror vi på en delt løsning; et hovedkontor i det som vil utvikles til å bli mediebyen Lillestrøm, samt en nyhetsredaksjon svært sentralt i Oslo sentrum, med kort og effektiv tilgjengelighet for stortings- og regjeringsapparat.

Dette vil spare skattebetalerne for milliardbeløp, samtidig som NRK får optimale forhold.

Med syv kommuner fra Nedre Romerike i ryggen har vi tro på at nettopp Lillestrøm kan vokse til å bli et av Europas viktigste innovasjonsmiljøer for media og teknologi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.