Da jeg leste Kjell Rolands innlegg «Den anglosaksiske tragedien», ble det nødvendig å avklare om det sto «DN» eller «Steigan» i domenenavnet (DN 29. mars). Det er ingen enkel oppgave å oppsummere 40 år med økonomisk historie. Kjell Rolands forsøk lykkes heller ikke.

Tv-serien «The Crown» etterlater et betydelig mer nyansert og riktig bilde av moderne anglosaksisk økonomihistorie og sentrale aktørers motiv. Presentert av fantastiske skuespillere. Jeg vil anbefale Roland å se den.

Problembeskrivelsen av «finansialisering», kortsiktighet og eksploderende ulikhet er åpenbar for de fleste. Problemet er innleggets årsaksforklaring. Kapitalismen Roland mener skapte vekst og velstand frem til 1970-tallet, var ikke bærekraftig. Offentlig pengebruk, utkonkurrert produksjonsindustri og Vietnam-krig endte i stagflasjon.

En interessant forglemmelse av Roland.

Da høyere inflasjonsforventninger, forstyrrelser i globale forsyningskjeder og USAs galopperende utenlandsgjeld har ført til at verdensledende økonomer igjen advarer mot stagflasjon. «Historien gjentar seg ikke, den rimer» (Mark Twain).

Med dette bakteppet er det jo fascinerende at Roland mener løsningen er mer dyptgripende statlige inngrep. Påstanden om at EU viser vei i møte med koronapandemien oppsummerer vel innleggets presisjonsnivå tilstrekkelig.

Problembeskrivelsen er som nevnt høyst reell, og Reagan, Thatcher, Bill, Blair og Bush er ikke uten skyld.

Det interessante er hvorfor sosialøkonomer aldri finner det opportunt å problematisere den kanskje viktigste årsaken til «finansialisering» og ulikhet, med tilhørende polarisering. Som ung i Oslo er svaret åpenbart for meg. Det er pengepolitikken. Renten. Kvantitative lettelser. Prisen på penger.

Boligmarkedet stiller en ypperlig diagnose.

En åpenbar slutning er at de anglosaksiske landene i fravær av effektiv finanspolitikk har overlatt altfor mye ansvar til sentralbankene. Deres rentevåpen vil alltid belønne de kredittverdige og formuende mest.

En mer presis tilnærming ville derfor vært om Roland gikk for overskriften «Den anglosaksiske pengepolitiske tragedien». Eller unnlot å gjengi 40 år på 800 ord.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.