Det er ikke enkelt å forklare økonomi for kids på en god måte, selv for en økonom som nå jobber i bank og tidligere har vært i både Finansdepartementet og Norges Bank.

Sist helg hadde min sønn og jeg «Barnas time» på Kåkånomics i Stavanger, som er Nordens største økonomifestival. De første som ankom lokalet, var to engasjerte damer på 82 og 84 år. For å lære mer om bitcoin. Kult. De neste var en familie på fem med kids fra seks til 16 år. De ville ha tips for å forhandle bedre ukelønn.

Kyrre M. Knudsen
Kyrre M. Knudsen (Foto: Tommy Ellingsen)

Vi begynte seansen med en auksjon av en 50-lapp. Auksjonen startet på 20 kroner, gikk trått, men endte til slutt på 50 kroner. Vinneren på ni år var godt fornøyd. Selv etter at jeg hadde revet 50-lappen i to før han fikk den – for å illustrere poenget med pengesystemets tillit – sa han rolig at verdien fortsatt er 50 kroner.

Deretter var det auksjon av et Flaks-lodd til 50 kroner, først blant kidsa. Jeg måtte avbryte auksjonen på 250 kroner!

Jeg gjentok at loddet var kjøpt for 50 kroner og ba så foreldrene by på vegne av barna. Jeg ventet en roligere budrunde, men akkurat det samme skjedde. Budene tok helt av. For meg er dette fortsatt en gåte. Det er jo veldig pirrende med mulig gigagevinst. Men stort sett blir det tap, og forventet verdi er langt under 50 kroner. Hvordan kan da oppegående foreldre by 400–500 prosent over denne verdien?

Neste: Kan man forklare inflasjon, rente og reallønnsvekst med en banan?

Vi rigget opp en fake butikk. Spolte et år tilbake. Min sønn kom innom butikken min og kjøpte en banan for seks kroner. Så spolte vi frem til i dag. Han kom med de samme seks kronene, men som følge av prisstigning fikk han ikke kjøpt hele bananen. Jeg tok frem kniven. Vi prøvde i fellesskap å finne ut hvor mye som måtte skjæres bort for at han skulle ha råd til det. Vi skar bort en tidel av bananen.

Vi prøvde det samme trikset for å illustrere rente ved å tenke at han i fjor heller satte pengene i banken. Og tilsvarende med lønnsvekst. Litt mer komplisert, men vi fikk hintet om at hverken rente eller lønnsvekst var tilstrekkelig til å få kjøpt hele bananen ett år senere.

Hvorfor gjorde jeg dette?

Jeg synes barn burde lære mer om økonomi. Både om de store spørsmålene og om hvordan du og jeg lever med penger og renter. Og om gjelden som både kan være helt forferdelig og helt fantastisk.

I Norge eier tre av fire stedet der vi bor. Andelen er høyest i verden. Og selv om statistikken både rommer store villaer og knøttsmå leiligheter, er vi i sum også det mest forgjeldede landet i verden per innbygger. De aller fleste gjør sin soleklart største investering i ung alder – og drar med seg konsekvensene resten av sitt liv.

Selv har jeg tre barn i alderen 13–20 år. Hun eldste har gått 13 år på skole uten å ha hatt eget økonomifag på skolen, selv om hun hadde muligheten til valgfag i andre- og tredjeklasse på videregående. Jeg synes ikke vi burde overlate dette til tilfeldigheter og hver enkelt elev.

Særlig i tider som nå, der den økonomiske situasjonen både er krevende og nokså kaotisk, er det krevende for ungdommer å forstå.

Hvorfor er alt plutselig blitt så dyrt? Hvorfor snakker alle om at renten skal opp?

Det skjer så mye på en gang, og det er vrient å forholde seg til det, særlig for unge. Timingen for en skikkelig økonomidiskusjon på skolen kunne ikke vært bedre.

Hjemme hos oss jobber både mor og far i bank. Likevel bruker vi lite tid på å forklare enkle pengekonsepter for barna. Det er en dårlig samvittighet vi alle kan kjenne på.

Samtidig er ikke kunnskapen all verden hos voksne heller. Jeg blir stadig overrasket når jeg merker at folk som er veldig flinke på andre områder, egentlig har begrenset kunnskap om økonomi. Dessuten vet vi jo at utdannelse, penger og forutsetninger for økonomisk teft går i arv.

Det er kanskje det beste argumentet for at personlig økonomi bør være et offentlig ansvar, og derfor renter og gjeld bør bli pensum.

Jeg blir stadig overrasket når jeg merker at folk som er veldig flinke på andre områder, egentlig har begrenset kunnskap om økonomi
Deretter var det auksjon av et Flaks-lodd til 50 kroner, først blant kidsa. Jeg måtte avbryte auksjonen på 250 kroner!

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.