De fleste aksepterer at det å bli voksen innebærer innsats og ansvar for egen fremtid, men i DN sutrer 30-åringer over at foreldregenerasjonen ikke har sikret dem pensjonen sin.

Lederen i Unge Venstre, Sondre Hansmark, bekymret seg over at «foreldrene våre bruker opp sparepengene våre» i DN 13. februar. Andreas Landsverk Farberg følger opp i det samme sporet i innlegg i DN 29. mars. På ungdomsskolen ble han fortalt at han var i dessertgenerasjonen. Som 30-åring har han oppdaget at ikke alt kommer gratis allikevel.

Da må foreldregenerasjonen ha fortært desserten hans, er budskapet.

Den foreldregenerasjonen hører jeg til. Vi finansierte den første alderskohorten som hadde opptjent fulle rettigheter i folketrygden. Vi opprettet Oljefondet, som i dag utgjør to millioner kroner per nordmann. Mens andre vestlige industriland står forgjeldet og med tiårs etterslep på høyst påkrevde pensjonsreformer, tok vi beslutningen å begrense pensjonsytelsene våre.

30-åringene fikk full barnehagedekning og økt foreldrepermisjon.

Men pytt, pytt, det er ferdig oppspart pensjonskonto de skulle hatt, om det skulle monne for herrene Hansmark og Landsverk Farberg.

Alt var så meget bedre før, kan de to unge mennene fortelle. Glemt er oljekrisene, eiendomskrakket, den skandinaviske bankkrisen og lånerenter på 15–16 prosent. De som hadde lånt penger til bolig før 1987, så all egenkapital forsvinne. Mange klarte ikke å sitte med boligene sine, men beholdt gjelden. Det så stygt ut. Men det gikk bra. Veldig mye bedre enn noen spådde.

Optimisme og tro på egne krefter skal være ungdommens kjennetegn. Det gjelder millenniumsgenerasjonen og generasjon Z like så mye som tidligere generasjoner, selv om DN graver frem noen forsagte eksemplarer som teller pensjonspoeng fra de er i 20–30 årene.

Utfordringen nå er ikke pensjon, men klima- og miljøproblemer som langt overgår dem verdenssamfunnet har taklet så langt. Mangt må håndteres før mine jevnaldrende takker for seg. Det vil kreve mye av oss alle, uansett aldersgruppe. Klarer vi det, skal nok dagens unge også få se en generasjon etter dem som bidrar til pensjonen deres.

Det er ikke der slaget står.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.