DN har 19. juli på trykk en artikkel der førsteamanuensis

Espen Henriksen kommenterer at fondets investering i hydrogen-lastebilselskapet Nikola viser at det er feil å investere ekstra mye i noen enkeltaksjer. Dette sier Henriksen vel vitende om at vår forvaltning i sum har gitt meravkastning til det norske folk.

Som en ansvarlig og langsiktig investor gir det lite mening å fokusere på avkastningen i én av 9000 aksjeinvesteringer i en kort tidsperiode. Man bedømmer vel ikke en idrettsutøver ut ifra den verste prestasjonen? Og ikke heller ut ifra én (tilfeldig) valgt konkurranse?

Fondsforvaltning handler om å over tid få mer rett enn feil. Oljefondet er blant de fondene som har klart dette. Fra starten i 1998 frem slutten av 2020 har fondet levert en meravkastning på 25 basispunkter per år. Det Henriksen kaller «veddemål» kaller vi små justeringer i forhold til vår referanseindeks basert på solide investeringsprosesser og dyp innsikt i selskaper. Dette arbeidet har skapt verdier som kommer det norske folk til gode.

Det er også viktig å fremheve at investeringen i Nikola er under våre miljømandater. Mange av disse investeringene er mer volatile av natur. Vi må derfor tåle at enkelte investeringer kan falle mye i en tidsperiode, så lenge det samlede sluttresultatet blir bra.

Den offentlige debatten burde ikke handle om én enkelt miljørelatert investering som har falt i en gitt tidsperiode.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.