Kjære Nicolai Tangen, gratulerer med ansettelsen. Du er tydeligvis flink med både mennesker og penger. Selv om du har god kontakt med mange, er det noen år siden du bodde i Norge. Samfunnet har endret seg siden du dro. Derfor tipser jeg deg om noen samfunnstrekk som du godt kan være klar over.

For det første, du vil møte motstand. Ikke for den du var da du vokste opp og gikk med aviser. Utfordringen er ikke hvem du innerst inne er. Det handler om hva andre tror du er og hva de tror du representerer. Personer du ikke vet hvem er, mener alt mye om deg. Ledere av store organisasjoner sier alt før du har begynt, at du bør trekke deg. Mediene gir dem spalteplass. Ikke alle kritikerne ønsker å bli kjent med deg. Du kan heller ikke bli kjent med alle.

For det andre, fremtredende personer mener du bør granskes. Du sier at det er greit. Jeg tror deg, så nå gjelder det å passe på. Granskning i hjemlandet var neppe pensum på Wharton. Iverksettes granskning har noen bestemt at noe skal undersøkes. Granskning vil få et mandat, men vil ellers være uten faste retningslinjer. Granskere er ofte dyktige fagpersoner som ikke leverer kostbare rapporter uten innhold. Granskning er ingen nøytral og balansert rettsprosess. Rettssikkerhetens prinsipper er fraværende, så ikke undervurder effekten av granskernes funn. Mandat, innhold, kostnader og funn vil også bli diskutert. Omtalen skjermer ingen. Alle får det med seg – også familien din.

For det tredje, du har et valg. Du har friheten til å bestemme selv. Din utdannelse og yrkesmessige bakgrunn kunne kommet oss alle til gode. Nbim kunne profittert på din markedskunnskap, medarbeiderne på din personlighet og vi alle på din filantropi. Støy og medieoppslag fra ukjente aktører vil kunne gjøre selve jobben vanskelig. Det er ikke sikkert du har gjort noe galt, men spørsmål om penger og prosess – sukret med kjendiser og samfunnstopper – gir gode klikktall på nettet.

Du kom litt skjevt ut fra hoppkanten. Svevet skaper støy. Når du fremover trenger tillit, vil støyen ligge der i bakgrunnen. Ingen overskuer de fulle konsekvenser av hva som vil skje. En granskning vil i tillegg kunne gi en svært hard landing.

Ønsker du å starte i jobben, kan du bare ta den. Valget er ditt. Jeg kan bare tipse deg om disse samfunnstrekkene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.