Lørdag 16. november legger Ap-leder Jonas Gahr Støre ut om sine tanker om forvaltningen av Oljefondet i Dagens Næringsliv. I innlegget argumenter Støre mot Støre.

For mens Støre i sitt innlegg slår fast at Oljefondet ikke skal brukes politisk og at politikk skal utføres gjennom de årlige statsbudsjettet, så var det noe helt annet Støre ga uttrykk for på Zerokonferansen.

Nå forsøker Støre å skape inntrykk av at han bare påpekte at forvaltningen av fondet krever en rekke politiske beslutninger. Det stemmer ikke med det Støre faktisk sa på Zerokonferansen. Der slo han nemlig fast at fondet skulle være et politisk redskap. Altså at vi skal investere fondet ut fra politiske hensyn, som betyr at man ikke investerer dem der man kan få den beste avkastningen til moderat risiko. Man er villig til å gi avkall på inntekter i fremtiden for å oppnå politisk gevinst nå. Og tapene vi tar blir gjemt bort i den totale avkastningen fondet oppnår, i stedet for at man prioriterer åpent på statsbudsjettet.

Hadde den naturlige tolkningen av det Støre sa vært at dagens forvaltning og rollefordeling mellom Stortinget, departementet og Norges Bank er god og bør opprettholdes, så hadde vel ikke sjeføkonomen i NHO, tidligere leder av Norges Bank Investement Management og tidligere finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen gått ut og kritisert ham for uttalelsen?

Det at Støre nå er tilbake på det som tidligere har vært Arbeiderpartiets politikk kan tyde på at han har forstått hvilket sirkus han satt i gang. Det at statsministerkandidaten til venstresiden sender ut slike signaler om en endring av fondets formål, for å så trekke seg tilbake til opprinnelig standpunkt sier noe om uforutsigbarheten vi kan få med en Støre-ledet regjering. Det er spesielt kritisk i finansmarkedene, som fremfor noen ønsker forutsigbarhet og klare retningslinjer.

Samtidig startet uttalelsen til Støre en rekke branner på venstresiden. MDG, Rødt og SV var raskt ute og ville gå betraktelig lenger enn det Støre hadde gjort. Nå som Pandoras eske er åpnet er nok håpet for de andre partiene på venstresiden at de kan få gjennomslag for å bruke fondet til å oppnå politiske mål i Norge og utlandet, og unndra en rekke saker statsbudsjettets prioriteringer.

Oljefondet ble opprettet for å sikre en ansvarlig og langsiktig forvaltning av olje- og gassinntektene. Det ble bestemt at målet skulle være høyest mulig avkastning innenfor moderat risiko og med etiske retningslinjer for investeringene. Hovedtanken bak forvaltningen har vært at vi bruker avkastningen Oljefondet gir til politiske formål over statsbudsjettet. Denne langsiktige og forutsigbare forvaltningen er bakgrunnen for fondets suksess. Dette har Støre nå skapt usikkerhet om.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.