Er det riktig å avvikle pelsdyrnæringen i Norge, samtidig som den i Europa er i den største omveltningen noensinne?

Med Danmark i spissen har den europeiske pelsnæringen inngått fremtidige forpliktelser med den europeiske dyrevernsprotokollen Welfur, et miljøsertifikat etter EU-standard. Danmark oppnår i dag verdens høyeste skinnpriser, takket være god og skånsom dyrevelferd, som er avgjørende for kvalitet.

I motsetning til fuskepelsen, som bruker 600–1000 år på å oppløse seg i naturen, er ekte pels en helt naturlig del av vår opprinnelige fauna. I tillegg bidrar pelsnæringen til resirkulering innenfor flere næringer med produkter som benmel, gjødsel, dyrefor og biodiesel.

Fuskepelsen representerer en global trussel i seg selv, da 20–35 prosent av alle mikroplastartikler i havet stammer fra syntetiske tekstiler som dette.

Danmark tok initiativ til Welfur, slik at felles og skjerpende regler for dyrevelferd og dyrehold på sikt kan innføres i hele Europa. Danskene har lagt vekt på gode og stabile forhold omkring pelsdyrene, deretter ble Welfur utviklet i samarbeid med forskere fra syv europeiske universiteter. Formålet for forskerne var å øke trivselen og dyrevelferden med innovasjon.

Fra 2020 vil oppdrettere som ikke er godkjent, utelukkes fra auksjonshusene.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Her er de beste vinkjøpene på Oslo lufthavns taxfreebutikk.
04:45
Publisert: