DN skriver på lederplass 21. januar at den nye firepartiregjeringen er på riktig spor når pensjon fra første krone løftes ut av Stortinget og inn i et partssammensatt utvalg. Etter min mening er dette å skyve problemet foran seg, en unødvendig utsettelse.

Regjeringen Solberg vil egentlig ikke innfri det høyst rettferdige kravet om å gi pensjon fra første krone. Dette rammer særlig dem som har innskuddspensjon, hvor de fleste arbeidsgivere velger å ikke betale innskudd for de første 100.000 kronene i lønn, noe som selvsagt rammer de med lav lønn hardest.

Et argument som ikke har kommet klart frem i denne debatten, er det jeg antar er NHOs egentlige bekymring. Det «kan forstås» at NHO ikke ønsker å løse «pensjon fra første krone» gjennom tariffavtale. Det vil gi NHOs bedrifter en ny «konkurranseulempe» sammenlignet med de uorganiserte bedriftene.

Derfor vil det sikkert være lettere for NHO å akseptere et lovpålegg om pensjon fra første krone. Det stiller organiserte og uorganiserte bedrifter likt.

Det vi står igjen med da, er vurderingen av om norske bedrifter tåler en kostnadsøkning på 161 kroner i måneden per ansatt for pensjon fra første krone. Etter 15 år med sosial dumping og lavlønnskonkurranse er det kanskje på tide at noen sier at nok er nok.

Hvis det står om noen hundrelapper, har kanskje noen bedrifter rett og slett ikke livets rett. La oss satse på noe bedre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norsk laks selges ny måte i Singapore: Målet er 200 laksebanker i løpet av året.
– Jeg fikk en visjon i hjertet mitt; å selge laks gjennom salgsautomater, sier Manish Kumar, som tidligere jobbet for Salmar på mørekysten.
00:52
Publisert: