Digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland har fått kritikk etter at hun inviterte til et innspillsmøte på hype-appen Clubhouse. Appen feiler grovt på personvern. De som laster den ned og tar den i bruk, risikerer å bli utsatt for et digitalt sjørøveri, blant annet ved at appen vil ha brukernes kontaktlister.

Dette er slett ikke unikt. Saken belyser godt hvordan alle forbrukere – ministere inkludert – opplever sårbare situasjoner i den digitale verden.

Forbrukerrådet har over tid dokumentert hvordan globale selskaper ikke respekterer brukernes personvern. Nylig ble da også datingappen Grindr varslet om et gebyr på 100 millioner kroner av Datatilsynet. Saken ble reist etter at Forbrukerrådet gjennom rapporten «Out of control» dokumentere hvordan personopplysninger ble spredt for alle vinder.

Clubhouse-saken er derfor hverken oppsiktsvekkende eller avslørende. Den er helt ordinær, dessverre.

Nærmest enhver forbruker vil bli utsatt for en situasjon der en app eller plattform tilbyr en spennende og nyttig tjeneste, men der tjenestens praksis og forretningsmodell er nærmest umulig å forstå og du aldri kan være helt sikker på hvordan personopplysningene dine håndteres.

Dette skjer oss alle, selv etter at GDPR er innført og reguleringen av bransjen er strammet inn. Det er ikke nok, slik digitaliseringsministeren oppgir, å forvente at en tilbyder holder seg innenfor loven. Til det er eksemplene på det motsatte altfor mange.

Saken bør slik sett få et klart etterspill:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Økt oppmerksomhet fra politiske myndigheter på at digitaliseringen skaper sårbare situasjoner for oss alle.
  • Digitalisering må ta utgangspunkt i forbrukernes behov og situasjon.