Naiv frihandel eller nasjonal kontroll?

Nasjonalstaten og nasjonale hensyn i handelspolitikken ble av mange avskrevet som noe som hørte fortiden til. Nå ser stadig flere at nasjonal kontroll trengs – til og med EUs ledere.

«La meg si en gang for alle: Vi er ikke naive frihandlere ...» sa Jean Claude Juncker i sin State of the Union-tale i 2017. Sitatet var en del av begrunnelsen for å innføre et regelverk for «screening» av utenlandske direkteinvesteringer i EU, noe som ble til en ny EU-forordning i år. Mens EU er i ferd med å innføre sterkere kontroll over blant annet kinesiske investeringer, er Norge i ferd med å forhandle frem en frihandelsavtale med Kina. Det er ikke uproblematisk, mener artikkelforfatteren.
«La meg si en gang for alle: Vi er ikke naive frihandlere ...» sa Jean Claude Juncker i sin State of the Union-tale i 2017. Sitatet var en del av begrunnelsen for å innføre et regelverk for «screening» av utenlandske direkteinvesteringer i EU, noe som ble til en ny EU-forordning i år. Mens EU er i ferd med å innføre sterkere kontroll over blant annet kinesiske investeringer, er Norge i ferd med å forhandle frem en frihandelsavtale med Kina. Det er ikke uproblematisk, mener artikkelforfatteren.Foto: Maurizio degl'Indolenti/AP/NTB Scanpix
Publisert 5. September 2019, kl. 17.52Oppdatert 6. September 2019, kl. 09.48