Jonas Gahr Støre (Ap) hevder i innlegg i DN 3. september på nytt at offentlige og ideelle institusjoner leverer velferdstjenester av best kvalitet – og dermed underforstått: At private ikke gjør det. Men fakta viser noe annet.

I Oslo har bruken av private innen sykehjemsdrift gitt bedre kvalitet og flere faglærte på jobb. I de nyeste kontraktene til Oslo er det krav om at 80 til 85 prosent av de ansatte skal være fagutdannet. Det gir gode tjenester av høy kvalitet.

Snur man Støres argument på hodet, finner man derimot eksempler på hvordan innbyggerne får dårligere tjenester når de rekommunaliseres. Forrige uke rekommunaliserte Arbeiderpartiet hjemmetjenesten i Tromsø. Det har ført til at brukerne kun får rengjøring én gang i måneden og ikke hver tredje uke, slik de har hatt tidligere. Da skjønner jeg godt at de som har råd, velger å fortsette å kjøpe tjenesten av egen lomme.

De beste tjenestene får vi når offentlig sektor samarbeider med både private og ideelle aktører. Private og ideelle aktører har levert omsorgstjenester i Norge så lenge vi kan huske. Å kvitte seg med de private aktørene i velferden er å gå bort fra den norske modellen.

Vi vil se på hvordan velferdsmiksen kan bidra til nytenking og bedre tjenester, heller enn å skape et offentlig monopol.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.