Til Dagens Næringslivs lederartikkel lørdag 14. november: Det kan være mange, sammensatte grunner til hvorfor innvandrerbefolkningen er overrepresentert på smittestatistikken. Jeg har heller aldri påstått noe annet.

Problemet er at man i møte med det faktum at innvandrere er overrepresentert på smittestatistikken, velger å avfeie problemet, nettopp under henvisning til «at det kan være mange grunner til at det er sånn». En slik tilnærming bidrar i alle fall ikke til vårt felles mål: Slå ned smitten og ta livene våre og hverdagen tilbake.

Vi må slutte å møte innvandrerbefolkningen med lavere forventninger enn vi har til alle andre. Å stille de samme forventninger til hele befolkningen er hverken hets eller stigmatisering. Det er likebehandling.

Jeg forventer derfor at også innvandrerbefolkningen lytter til rådene fra helsemyndighetene. Det skjer nemlig noe med sårbarheten i et samfunn når samholdet ved en krise forsvinner. Da hjelper ikke hvor mye en annen del av befolkningen ofrer og forsaker, dersom en del av befolkningen i mindre grad bryr seg om å etterleve anbefalingene, eller i det hele tatt ikke forstår språket.

Også representanter fra innvandrermiljøene har uttalt at de er bekymret for at holdninger er én av årsakene til høy smitte blant innvandrere. Forrige uke sa lederen for Seema senter for mangfoldsledelse til NRK at hun var mer bekymret for blant annet innstilling og holdninger, enn for at informasjonen ikke når frem.

For all del: Det er ingenting nytt i at mange velger å mistolke mine uttalelser og så kjefte på meg. Det har Erna Solberg også gjort. Mine uttalelser er ifølge henne farlig og stigmatiserende. Et par timer senere var hun selv ute og kjeftet på ungdommen for at smitten var for høy i denne gruppen. Da var det tydeligvis hverken farlig eller stigmatiserende. Det henger ikke på greip, og det viser at problemet ikke handler ikke om hva jeg sa, men om hvem som sa det.

Innvandrerbefolkningen tåler like godt som tenåringer å få høre at vi må skjerpe oss en gang iblant. Nettopp det er mitt poeng: Vi må møte alle mennesker med de samme krav og forventninger. Vi må slutte å stille lavere krav til innvandrere enn til øvrig befolkning. Vi må slutte med doble standarder.

At noen mener at en slik tilnærming er det samme som hets og stigmatisering, henger heller ikke på greip.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.