Ingen land står uberørt av pandemien, og for en gangs skyld er det rike og industrialiserte land i Europa og Amerika som er hardest rammet. Likevel, Norge klarer seg bra. Sammenlignet med resten av verden er smittetallene våre lave. Både i andel smittet og faktiske antall. Vi har også blant de laveste dødstallene. Det er bra, og det skyldes en felles innsats hvor hele folket har bidratt.

Frithjof Jacobsen fremstiller Norge som et unikum i verden med motsatt fortegn (DN 30. januar). Det er tilsynelatende ikke måte på hvor slapt innreisereglene har vært. Sannheten er at norske innreiseregler allerede før de nye innstramningene var av de strengeste i Europa.

Det ble en stor nyhet da svenskene stengte grensen til Norge. I realiteten innførte de omtrent de samme reglene som Norge har hatt for innreise til Sverige siden pandemien startet, og etter de nye norske tiltakene er vi fremdeles strengere enn svenskene. Vi har vært et strengt og relativt stengt land gjennom hele pandemien, nettopp i et forsøk på å unngå for mye importsmitte.

Gjennom pandemien har vi hele tiden måttet variere bruken av restriksjoner og innstramninger avhengig av smittesituasjonen. I høst så vi at smitten begynte å øke, da strammet regjeringen også inn reglene for innreise av arbeidsinnvandrere.

Smittestatistikken viser at Norges strategi med å variere restriksjonene fortløpende har vært relativt vellykket, selv om det åpenbart også vil være ting man i ettertid ser kunne vært gjort annerledes.

Det er lett å ta en Jacobsen og mene sterkt hvilke regler og restriksjoner som burde vært innført i går basert på situasjonen slik den er i dag. Det vi imidlertid må huske er at Norge gjennom hele pandemien har vært blant de strengeste landene i Europa. Få smittet og få døde er resultatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.