Jeg finner meg
ikke i Hegnars
hersketeknikk

Nylig fikk jeg en påminnelse om at det er viktig å jobbe for et godt debattklima i det offentlige ordskiftet slik at flere ønsker å delta. Det var finansmannen Trygve Hegnar som minnet meg om det da han fant det for godt å gå til angrep på meg som person på lederplass i Finansavisen i en sak hvor vi er uenige.

Personangrep hindrer mangfold der dagsorden settes. Kvinner opplever oftere enn menn å bli rakket ned på i medier. Summen av dette skjevfordeler makt i det offentlige ordskiftet.

Bakgrunnen for Hegnars personangrep var et utspill jeg hadde som landbrukspolitisk talsperson for Høyre om klimakutt i landbruket. Hegnar er uenig med meg i hva som skal til for å kutte klimagasser i denne sektoren, og så langt var alt greit. Motforestillinger og debatt på sak er alltid bra.

Guro Angell Gimse
Guro Angell Gimse (Foto: PETER MYDSKE)

Det som ikke var greit, er måten dette skjedde på i Hegnars leder i Finansavisen 2. september. Hegnar raljerte over meg og fremhevet at jeg bare var en «vikar» på Stortinget. Han beskrev meg videre som en «politikvinne» som ikke har «kompetanse på ernæring eller landbruk». Mot slutten av innlegget skrev Hegnar freidig: «Vi kunne selvsagt overhørt hva Guro Angell Gimse sier, men hun er, tross alt, blitt Høyres landbrukspolitiske talsperson».

Jeg lurer på hva Hegnar mener skal til før man er berettiget til å uttale seg om politiske saker?

Hegnars omtale av meg er et eksempel på en debattkultur hvor hersketeknikker er rådende. Å henvise til meg som vikar er en eliminering av min posisjon og makt som stortingsrepresentant. Dette er utidig, og jeg aksepterer rett og slett ikke å bli omtalt på denne måten. Hegnar er ingen hvem som helst og har mer enn mange andre et ansvar for en ryddig debatt hvor saken angripes, ikke personen.

Som innstilt leder av Høyres kvinneforum og nytt medlem av Erna Solbergs lederteam er jeg opptatt av at vi må endre debattkulturen slik at flere stemmer blir hørt. Ulike undersøkelser viser at det kun er 25 til 35 prosent av dem vi ser, hører eller leser om i nyhetene i Norge som er kvinner. I enkelte aviser er tallet enda lavere. Forskning viser også at kvinner ofte blir feil fremstilt i medier (ref. Elisabeth Eide, professor i journalistikk).

Hegnar og Finansavisen bidrar til å trekke ned snittet for kvinners deltagelse i det offentlige ordskiftet. Terskelen for å delta blir høyere slik Hegnar tillater seg å omtale sine motdebattanter. Jeg oppfordrer Hegnar til å bidra til en sunnere debattkultur og en mer mangfoldig dekning.

Helt til slutt: En politiker må kunne uttale seg om ulike saker uavhengig av bakgrunn. Vi har et folkedemokrati som representerer hele befolkningen.

Når det er sagt anbefaler jeg Hegnar å faktasjekke bedre før han skrider til tastaturet. Jeg har vært politikvinne, det stemmer det, men jeg har også en gård i Trøndelag som jeg har drevet i 22 år. Litt kompetanse på landbruk må det kanskje sies at jeg har.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.