Jeg mener økt statlig eierskap er en dårlig idé (innlegg i DN 27. oktober). Svaret fra næringspolitisk talsperson i Ap, Terje Aasland, klargjør ikke hva Ap mener at staten skal eie mer av (DN 31. oktober).

Et parti som vil overta regjeringsmakten, bør svare klart på hva det vil med forsterket statlig eierskap.

Aasland mener det er fornuftig å bruke «statlige muskler i partnerskap med næringslivets kreativitet», og at det er «riktig at staten, gjerne sammen med private, tar strategiske grep for å utvikle de store mulighetene som er innenfor viktige områder som hydrogen, mineraler eller i helseindustrien». Det høres forlokkende ut. Men hva betyr det egentlig å ta strategiske grep sammen med private her?

Iselin Nybø
Iselin Nybø (Foto: Gunnar Blöndal)

Ser Ap for seg etableringen av Statfjell eller Statpiller? Eller vil de inngå en ny Røkke-avtale?

Innebærer det mer enn løse tanker om å investere i hydrogen, mineraler eller helseindustri?

Ingen vet. Vet Ap?

Aasland skriver videre: «Så vil det i tillegg være områder der staten bør ha et enda sterkere eierskap. Dette handler om bedrifter der det er viktig å ha hovedkontor, forskning, teknologiutvikling og strategisk beslutningskompetanse i Norge.» Dette er allerede den primære begrunnelsen for statens eksisterende eierskap i noen av børsens største selskaper. Betyr det at Ap ønsker å gå inn i flere av dagens store børslokomotiver?

Aasland mener også at staten bør ha et enda sterkere eierskap «på områder der staten skal sikre kontroll på vegne av fellesskapet, som Statkraft, som forvalter vannkraftressursene, eller Vinmonopolet.» Hva innebærer det? Hvilke nye selskaper mener Ap det er vesentlig for staten å sikre kontroll på?

Selv om Aasland er ordknapp om statlig eierskap i sitt tilsvar, vier han desto mer spalteplass på hva staten kan bidra med når det gjelder kapitaltilgang, risikoavlastning, kompetanseutvikling og teknologiutvikling for bedriftene. Her er vi i hovedsak enige, og han peker på tiltak som allerede er del av regjeringens politikk. Slike virkemidler er mer effektive for å fremme verdiskaping og lønnsomme og trygge arbeidsplasser enn nytt statlig eierskap.

Aasland vil videreutvikle Nysnø. Det er flott. Det statlige investeringsselskapet Nysnø, etablert av regjeringen i 2017, har hittil fått tilført 1 725 millioner kroner. I tillegg har regjeringen i statsbudsjettet for 2021 foreslått å bevilge ytterligere 700 millioner kroner til selskapet.

Investeringene skjer på forretningsmessig grunnlag, sammen med andre investorer. Det er noe annet enn et permanent statlig eierskap i store og etablerte norske selskaper.

Dype lommer på fellesskapets vegne er ikke en oppskrift på fremtidig økt verdiskaping og trygge arbeidsplasser. Det er fellesskapet som må ta regningen i form av høyere skatter og mindre til velferd.

Det er forstemmende at Ap i en viktig og prinsipiell debatt om økt statlig eierskap er så uklare på hva Ap egentlig mener med økt statlig eierskap. I stedet skyver Ap koronasituasjonen foran seg i debatten og forsøker å skape et inntrykk av at regjeringen ikke gjør noe for maritim næring og reiselivet.

Koronaordningene er ikke perfekte. Men fakta er at cirka 80 000 unike foretak i alle deler av næringslivet har fått koronastøtte fra myndighetene. Det er bevilget over 1,4 milliarder kroner som skal få opp aktiviteten i norsk maritim næring og utvikling av grønn skipsfart. regjeringen vil sette av 2,8 milliarder kroner til kompensasjonsordningen til reiselivsnæringen fra september i år til og med februar 2021.

Jeg stiller mer enn gjerne opp i debatter om koronatiltak. Det bør ikke forhindre Ap i å delta i en opplyst og saklig debatt om statlig eierskap.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.