Paal Frisvold og Sigrid Heiberg skriver i DN 27. august at MDG vil styrke EØS og fremme europeisk samarbeid. Jeg har ingen grunn til å betvile deres forkjærlighet for Europa, men problemet er at partiet deres jobber knallhardt for å fremme politikk som drar i helt motsatt retning.

Jens Frølich Holte
Jens Frølich Holte

For det første går MDG til valg på det de selv kaller en «drømmeregjering» på et grunnlag som inkluderer SV og Rødt. MDGs drøm er et mareritt for EØS-avtalen. Begge partiene ønsker Norge ut av EØS og stritter imot tettere samarbeid med EU. Det skaper skadelig usikkerhet om rammevilkårene for investeringer i grønne arbeidsplasser i Norge. Regjeringen arbeider aktivt for å løse spørsmålet om toll på norske batterier, men for at dette skal være et problem som må løses, må vi faktisk ha batteriproduksjon i landet vårt. EØS-avtalen er en forutsetning for dette.

For det andre skriver MDG svart på hvitt i sitt program at de vil være åpne for bruk av reservasjonsretten i EØS-avtalen. De vil med andre ord åpne for å fjerne Norge fra felles europeiske regler og rammeverk. Og sammen med drømmepartnerne sine, SV og Rødt, vil denne åpningen kunne skape en tsunami av nei og niks.

Lykke til med å dra til å Brussel og be om tettere samarbeid, når det er reservasjon og skepsis til EUs politikk som er første punkt på møtenes dagsorden.

Da Høyre kom i regjering i 2013, måtte vi revitalisere Norges forhold til EU. Vi satset på tettere samarbeid, noe som har gitt Norge god uttelling.

Vi har for eksempel sikret oss at det viktige distriktspolitiske verktøyet differensiert arbeidsgiveravgift er i samsvar med EØS-avtalen. Vi har inngått et svært ambisiøst klimasamarbeid, der vi skal kutte utslipp sammen med EU. Vi blir koblet svært tett på den betydelige omstillingen som følger med Europas grønne giv. Høyre er garantisten for at denne koblingen forblir tett.

MDGs har valgt en annen politisk retning, en vei vekk fra Europas grønne giv. MDG er ikke på lag med klimafornektere. Men det å være på lag med EØS-fornekterne er ikke langt unna.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.