«Nå går EU mot venstre» er overskriften på Kjetil Wiedswangs kommentar i DN 11. september. Har den ellers oppvakte Wiedswang latt seg forvirre av det turbulente kommune- og fylkestingsvalget her hjemme?

Den nyutpekte Europakommisjonen under ledelse av Ursula von der Leyen er alt annet enn venstrevridd. Den tidligere tyske forsvarsministeren kommer selv fra det tyske høyrepartiet CDU. Hun har for lenge siden erklært at hun vil ha et Europas forente stater, hun vil ha en Europa-hær og hun vil ha vekk medlemslandenes vetorett i utenriks- og forsvarspolitikken.

Wiedswang har kanskje også glemt at det var stemmene fra Ungarns ultranasjonalistiske parti Fidesz som til slutt sikret henne vervet. Statsminister Viktor Orbáns talsperson Gergely Gulyás forventet at von der Leyen ville slåss mot rettigheter for innvandrere og minoriteter som visstnok svekker «europeiske verdier».

At en kvinne for første gang har inntatt vervet som leder av kommisjonen er positivt, og at EU vil fortsette å snakke om klima er selvsagt viktig nok, men det gir syltynt grunnlag for påstanden om et rødgrønt unionsprosjekt i Brussel.

Med von der Leyen som frontfigur er det snarere grunn til å forvente at EU fortsetter sin marsj mot høyre, som foreskrevet i unionstraktaten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.