DN mener vi ikke bør boikotte OL i Beijing (lederartikkelen 27. januar). Avisen mener vi får mer igjen for vestlige interesser ved å bruke andre verktøy.

For oss handler ikke dette om vestlig interessepolitikk. Norsk politisk boikott av OL vil ikke snu den autoritære utviklingen i Kina, men den plasserer oss på riktig side av historien. Og den sier klart og tydelig til de mange som er internert i Kina på grunn av sin kamp for et mer demokratisk land at vi står på deres side.

DN vil heller bør bruke sanksjoner enn boikott. Vi støtter helhjertet opp om alt som Europa kan gjøre for å stille strengere krav til frihet og menneskerettigheter i Kina. Samtidig er det ingenting som stopper oss fra å gjøre både det og gjennomføre en politisk boikott.

Det er et falskt dilemma å stille politisk boikott opp mot sanksjoner eller andre virkemidler.

Lederen skriver at det hjelper lite å holde idrettsutøverne hjemme. Det er et sidespor. Ingen partier vil tvinge idrettsutøverne til noe som helst. I Norge står debatten om politisk boikott, etter at vi fremmet forslag om det i Stortinget. Det forslaget kan alle stortingsrepresentanter stemme for eller mot.

DN har rett i at «å mene at det var galt av Norge å legge til rette for samtaler mellom USA, EU og Taliban, vitner om slette utenrikspolitiske kunnskaper». Vi støtter dialogen og var overrasket over at mange politikere var mer opptatt av hvem som betalte Talibans flybilletter enn hva som skulle diskuteres.

Vi er for å snakke med alle, også med Kina. Men, å sitte på tribunen ved siden av Xi Jinping gir ingen slik dialog. Det er en propagandamulighet for Kommunistpartiet i Kina. Norske politikere og diplomater bør holde seg langt unna.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.