Rundt halvparten av alle ekteskap oppløses. Tilbake står nesten alltid en som er såret og kanskje knust følelsesmessig – enten det er en mann eller en kvinne.

Denne artikkelen handler om mannen som går fra sin kone på grunn av en ny og yngre kvinne. Det vet vi at skjer ofte, og altfor ofte står hun tilbake ikke bare knust, men også nærmest ruinert. I hvert fall hvis hun har kommet i skade for å gifte seg med en rik mann som hadde pengene før de traff hverandre eller senere har arvet dem.

Vibecke Groth
Vibecke Groth (Foto: Sigbjørn Sandsmark)

Den vanlige historien er at kort tid før ekteskapet skal inngås kommer han med ektepakten som slår fast at de skal ha fullstendig særeie, ofte med et unntak for felles bolig der hun skal ha en viss eierandel. Bryllupsinvitasjonene er utsendt og bruden har det siste året vært glødende opptatt av én ting: bryllupet! Dødsforelsket er hun også. Og overbevist om at han aldri noensinne vil komme til å skade henne. Tvert imot, han elsker jo bare henne.

Forhandlingssituasjonen er med andre ord elendig og hun underskriver. Hun føder barn, tar seg av både dem, hus og hjem. Han ser ingen grunn til at hun skal arbeide, så god anledning som han har til å forsørge både henne og barna på beste måte. Om hun også skal jobbe vil det bare lede til at han får ansvar hjemme og dessuten gjøre mulighetene for ovale helger i inn- og utland små.

Det er lett for henne å finne denne situasjonen behagelig når hun ser sine medsøstre slite med daghjemsplass og tidsklemme. Fallgruvene ser hun ikke.

I denne situasjonen fortsetter hans formue (normalt) å vokse. Hun har fremdeles eierandelen i huset, men får ikke lønn og opparbeider seg ingen pensjon, bankkontoer eller eierandeler i de godene familien disponerer, som hytter, hus i utlandet, biler og båter. Alle disse tingene er hans.

Så kommer dagen da han drar teppet under henne. Han har nemlig truffet en ny, yngre dame som han vil dele fremtiden med. Han vil skilles. Etter en årelang tilværelse på livets solside haler han frem ektepakten, trekker på skuldrene og forteller at hun må ha forstått at alt han har budt henne på bare har vært til låns.

Han forteller at han eier mesteparten av hjemmet deres og han vil overta det. Hun kan bo der til hun finner noe annet med de pengene hun har krav på i huset. Hytta på fjellet, hytta ved sjøen, huset i Frankrike som hun har innredet, er hans. Det samme gjelder biler og båter, kunst og bankkontoer.

Hun har ingen jobb, ingen cv og ingen pensjon. Noe underholdsbidrag etter alle disse årene har hun ikke krav på at han gir henne. Kanskje er hun 60 år. Hun går i bakken, får kanskje sammenbrudd og klarer seg antagelig etter hvert på et vis, milelangt fra den tilvante tilværelsen.

Er dette rimelig?

Det er lett å si at hun burde ha innrettet seg annerledes. At hun burde ha satt seg inn i og forstått reglene. Og at han hun giftet seg med kanskje en dag vil gi blaffen i henne, selv om de har felles barn og har vært gift i en halv evighet. Men det kan også være reglene det er noe galt med.

Kan man ikke tenke seg regler som sier at etter ti års ekteskap for eksempel, er alt som tilhører privatøkonomien felleseie, som bolig, hytter, båt og bil? Dessuten at den som er hjemme med barn skal motta lønn fra første dag og at den skal være pensjonsgivende.

Dette ville vært rimelig. Dagens situasjon er nesten grotesk urimelig.

Det beste ville selvsagt være at alle sørger for å være økonomisk uavhengige, men lovgivningen bør ta hensyn til den reelle situasjonen, ikke bare den ideelle, slik det er i dag.

Situasjonen jeg har beskrevet gjelder ikke de fleste ekteskap, men mange nok til at den har krav på oppmerksomhet. Det bør ikke være slik at gifter du deg med en rik mann risikerer du å komme økonomisk vesentlig dårligere ut ved en skilsmisse enn om du giftet deg med en vanlig mann uten penger.

I det siste tilfellet opparbeider ektefellene det de skaffer seg sammen. Går de hver sin vei, ja, da gjelder hovedregelen om deling 50/50.

Dagens situasjon er nesten grotesk urimelig

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.