I debatten om konkurranse i dagligvaremarkedet advarer NHH-professorene Øystein Foros og Hans Jarle Kind i DN 19. mars mot fokus på importvernet, med referanse til undertegnedes kronikk i DN 10. mars og innlegget fra Abrahamsen og Engene i Konkurransetilsynet i DN 12. mars. De frykter at det kan ta oppmerksomheten bort fra andre konkurransepolitiske virkemidler, og da spesielt inngrep mot prisdiskriminering som professorene har utredet på oppdrag fra Rema 1000.

Hvis det kan berolige professorene, men dog ikke forbrukerne, er det lite som tyder på at importvernet tar for stor plass i debatten. Offentlige utredninger og nærmest alle innspill fra politikere, næringsaktører og akademikere har i uminnelige tider handlet om alternative og kompenserende konkurransepolitiske tiltak, mens importvernet er blitt feid under teppet. Fremdeles er det ikke kommet gode og virkelighetsnære forslag til tiltak, heller ikke fra de nevnte professorene. Resultatet blir mer og mer synlig: Høy konsentrasjon i alle ledd i verdikjeden, dårlig vareutvalg og svært høye priser sammenlignet med våre naboland.

Hvorfor hører vi aldri at Rema 1000, Norgesgruppen eller Orkla tar til orde for lavere tollsatser, til glede for norske forbrukere?

De etablerte aktørene er såre fornøyde med dagens beskyttelse mot brysomme, utenlandske konkurrenter. Derfor vil de ikke snakke om importvernet; det skal tas som gitt i alle analyser. Så kan de heller kjekle seg imellom om maktforhold, fordeling av overskudd og god handelsskikk. Eller foreslå en ny utredning.

Foros og Kind er med på leken. De kjøper næringsinteressenes argumentasjon om at importvernet er uangripelig og viktig ut fra overordnede interesser. Samtidig latterliggjør de forslag til endringer i importvernet som faktisk kan bedre konkurransen. Slik løper de næringsinteressenes ærend.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.