Professor Øystein Foros hevder at NHO Reiseliv tar en frekkis fordi vi mener at prisparitetsklausuler bør forbys (innlegg i DN 23. mai). Utfordringen med slike klausuler er at nettreisebyråer hindrer hotellet i å tilby gjestene en lavere pris på sine sider. En rekke land, som Tyskland, Frankrike, Italia, Belgia og Østerrike, har alle konkurranselovgivning som regulerer eller forbyr slik praksis.

Foros hevder at hotellene står fritt til å ikke inngå en kontrakt med nettreisebyråene. I dagens nettbaserte marked er det mange veier til å finne riktig hotell, inkludert nettreisebyråer. Aktørene bør være til stede i alle kanaler for å nå oss kunder, men få er så kostbare som bookinggigantene, som tar 15–25 prosent. Det er belastende for mange hoteller som opererer med små marginer. Når hotelldirektøren i tillegg ikke står fritt til å sette ned prisen på et rom, hvor man ikke må betale kommisjon, blir det en svært skjev maktbalanse mellom hotellet og nettreisebyrået. Det betyr dyrere rom, også når du som forbruker har fått anbefalt hotellet fra en bekjent.

Jusprofessor Erling Hjelmeng har skrevet en betenkning for NHO Reiseliv om slike klausuler. Han konkluderer med at klausulene hemmer konkurransen og at det er hjemmel i konkurranseloven for å forby avtaler eller adferd som begrenser eller er egnet til å begrense konkurransen. Vi mener, basert på både Hjelmengs betenkning og utenlandske erfaringer, at slike bør forbys. I motsetning til Foros synes ikke vi en slik regulering er spesielt frekt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.