Så flytter også Kjell Inge Røkke ut av landet. Mange har ytret seg om saken, også rikfolk. Det er neppe formuesskatt og personskatt som gjør at Røkke flytter. Det er nok heller det at han ønsker å bruke ti milliarder kroner av sin private formue på kanskje 20 milliarder til filantropiske prosjekter.

Gjør han dette i Norge, vil det påløpe en utbytteskatt på 3,5 milliarder kroner. De pengene ønsker han å forvalte selv, og ved å flytte til Sveits kan han med tiden unngå utbytteskatten. En kan forstå dette, men det er noe som rusker i tankegangen. For ønsker virkelig Røkke og andre velstående at skoler og universiteter skal være basert på veldedighet?

I USA er dette en viktig del av samfunnsstrukturen, og det er med på å true universitetenes selvstendige stilling. I Norge går det så absolutt an å bruke private penger på gode formål og samtidig støtte opp om det velferdssamfunn som vi gjennom generasjoner har bygget opp. Ved å bli i Norge hadde Røkke faktisk fått i både pose og sekk, vært samfunnsbygger og filantrop. Som den kapitalist han er, burde han derfor repatriere seg selv tilbake til vårt gråsprengte land.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.