Hvordan kan vi få en slutt på krigen i Ukraina uten å kunne diskutere Russlands motivasjoner? Som en professor i russisk politikk bidrar jeg ofte i russiske, amerikanske, kinesiske, indiske og arabiske medier. Men i norske medier blir forståelse for russiske sikkerhetsinteresser sidestilt med legitimering av krig, og deltagelse i russiske medier blir sidestilt med å spre «russisk propaganda».

Dagens Næringsliv advarte derfor NRK mot å intervjue meg. Istedenfor å introdusere meg som en professor, anbefales det å delegitimere meg som en agent for det «russiske propagandaapparatet». Slike forsøk på å kansellere meningsmotstandere bidrar til den ensidige og polemiske Russland-debatten.

Jeg argumenterer med at krigen i Ukraina er et symptom på kollapsen av den europeiske sikkerhetsarkitekturen. Etter den kalde krigen signerte vi flere paneuropeiske avtaler som forpliktet alle parter til å skape et Europa «uten delelinjer» basert på «udelelig sikkerhet». Men Russland var svakt og vi ombestemte oss – delelinjene i Europa skulle ikke opphøres, men flyttes til russiske grenser.

Vi begynte å øke vår sikkerhet på bekostning av russisk sikkerhet, og all kritikk ble avfeid som «russisk propaganda». Resultatet er en ny kald krig om hvor de nye delelinjene skal trekkes, som kan raskt eskalere til en atomkrig.

Russland skal ikke kunne diktere Ukrainsk sikkerhetspolitikk. Men er det en ærlig debatt når vi forbyr et kritisk blikk på Natos avgjørelse å bevare blokkpolitikken fra den kalde krigen? Er det ærlig å hevde at USAs interesse i Ukraina er kun å «støtte demokratiet» og at Nato er kun en «forsvarsallianse»?

Er det ærlig å hevde at friheten til å velge allianser er et ufravikelig prinsipp når USA aldri ville tillatt russiske eller kinesiske militærbaser i Mexico eller Cuba?

USA og Australia tillater ikke engang en kinesisk militærbase på Salomonøyene – tusenvis av kilometer fra USA.

Ukraina lider nå på grunn av maktkonkurransen mellom Nato og Russland. En slutt på krigen i Ukraina og retur av territorium kan bli forhandlet om vi tilbyr Russland å stoppe Nato-ekspansjonismen og trekke tilbake amerikansk militærinfrastruktur. Men dette krever først at vi skal kunne diskutere russiske sikkerhetsinteresser uten å bli anklaget for å spre «russisk propaganda».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.