Det skal være ensomt på toppen, litt mindre ensomt blir det om du har et fint ekkokammer med likesinnede rundt deg – men kaffeslabberas skal ikke skattepengene brukes til.

Vi har sykepleiere i Norge som betaler for kaffen sin selv, som ikke har midler til kjeks eller teambuilding – mens i offentlighetens lys reiser folkevalgte på skiturer med treretters og avec til. Lederskap og latskap, begynner på samme bokstav, men har ellers få likhetstrekk.

Som sjef skal du ta ansvar for alt som går galt, og gi æren for alt som går bra til dem under deg. Så kan du byttes ut når tiden er inne, kanskje du ikke passer inn i den omstillingen eller til de oppgavene som foreligger, her kommer selvinnsikt inn. Vi lærer om slikt på Sjøkrigsskolen, hvordan din type lederskap påvirker de rundt deg.

Viktigheten av å søke de som er uenige med deg, for å utvide egen horisont – slik at avgjørelser som blir tatt har det beste av alt i seg.

Å velge å ikke ta en avgjørelse – er også å ta en avgjørelse.

Franskmennene kaller det «laissez faire»- lederskap, på godt norsk – du gir blanke for ansvaret er så godt pulverisert at du slipper unna uansett.

Jeg så ikke mye av dette blant mine med kadetter på Sjøkrigsskolen, ei heller har jeg opplevd dette i mine syv år om bord på fregatt.

Filosofen og offiseren Harald Høiback er en klok mann, og skriver friskt at: Å brenne for noe man ikke selv tror på er blitt den aller fremste av militære dyder.

Offiserer som vil opp og frem, står i kø for å være «good news only»-budbringere, ingen får noe ekstra ved å sutre eller – gud forby – ha store ambisjoner for egen forsvarsgren.

Da er du hverken realist eller lagspiller.

Når ble det negativt å ha ambisjoner for egen organisasjon, mot til å snakke ledelsen og politikere imot og vilje til kontinuerlig forbedring?

Hvorfor behandler vi dem vi er uenige med på en slik måte, er det så mye mer behagelig å sitte i ett ekkokammer av likesinnede? Vekst kommer utelukkende fra ubehag og støy, det eksistere faktisk ikke i komfortsonen.

Pensjonerte sjefer og politikere er viktige bidragsytere til den offentlige debatten, men hvis dere ikke klarte å brenne for egen organisasjon og virke mens dere hadde skoen på, bør dere heller kose dere foran peisen på hytta enn å stå i front i mediene med åpenbaringer når «munnkurvene» er borte. Utfordringer skal ikke påpekes uten at du har forslag til løsning eller klare forbedringer i sikte.

Lederskap er ekte omsorg, et ubetinget ønske om at dem du leder skal blomstre langt over det du noen gang har klart for deg selv. Dette skal ikke skremme deg, du skal omfavne det – og sørge for at hvis de under deg snubler på veien, så er du klar til å ta imot, ansvaret ligger hos deg.

Det er såre enkelt, enten har du det eller så har du det ikke – denne dype omsorg for dem rundt deg.

Simon Sinek, en amerikansk-britisk lederskapsguru, snakker i en av sine videoer om den fine pappkoppen. Toppsjefer og ledere reiser rundt på første klasse, hentes og bringes, programmet er lagt og døren foran åpnes alltid av noen andre. Hvor enn du møter vil det være en porselenskopp med kaffe, men husk – denne porselenskoppen tilhører ikke deg, den tilhører stillingen du bekler. La aldri det gå til hodet på deg, det er pappkoppen som tilhører deg – det er den som har fulgt deg hele veien.

Høsten 1914 sparket den franske øverstkommanderende Joseph Joffre tre armésjefer, ti korpssjefer og 38 divisjonssjefer.

Da USA gikk inn i annen verdenskrig ble 31 av 42 divisjons- og korpssjefer byttet ut.

De egnet seg faktisk ikke i krig, var en fare for seg selv og andre.

Å være sjef og leder krever et stort mot, mot til å alltid gjøre det rette. Det vil være nok av folk der ut som har en egen agenda og søker å påvirke deg.

Mot er en ekstern faktor, den kommer av at du har gode mennesker rundt deg som vil deg vel. Mennesker som står i ryggen på deg når det stormer som verst – for det skal være litt ensomt på toppen med blikket rettet stødig fremover.

Respekt, ansvar og mot – er kjerneverdiene til Forsvaret.

Ansvaret tar du, og det skal du holde hardt på, respekt og mot må du opparbeide deg gjennom godt lederskap og en dyktig flokk rundt deg.

Dette er i aller høyeste grad overførbart til offentlige sektor og det private næringslivet. Godt lederskap er krevende og enkelt samtidig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.