James Stove Lorentzen sier i DN 21. januar at kritikken av de private velferdsselskapene er basert på myter. Men Sverige idømte i fjor eierne til Aleris, Investor AB, en bot på 740 millioner kroner (svenske) for å ha trikset med rentefradrag. Aleris måtte også betale 17 millioner kroner til Skatt øst for å ha skjult ansatte som «konsulenter».

Vi kan håpe at selskapene i dag opptrer med en annen respekt for regelverket enn de tidligere har vist, men det er grunn til skepsis.

Peter Hammerich fra advokatfirmaet BAHR skriver i DN 22. januar at Guernsey og Jersey ikke er mer skatteparadis enn det Norge er – en oppsiktsvekkende påstand. De to øyene har i årevis vært oppført på lister over «lite samarbeidsvillige jurisdiksjoner» og vært under press fra EU og OECD til å skjerpe seg. Jersey og Guernsey har tatt noen skritt i riktig retning, men utviklingen er dessverre ikke entydig. I Financial Secrecy Index steg Guernsey syv plasser fra 2015 til 2018, og er nå ranket som verdens tiende viktigste skatteparadis.

Jersey har bygget opp kompetanse på oppkjøpsfond (PE-fond), noe som næringslivet kan ha legitime interesse i å benytte. Cayman-øyene har tilsvarende bygd opp kompetanse på hedgefond. Sektorkompetansen har derimot kommet som en konsekvens av at øystatene slo seg opp som skatteparadis.

At tunge aktører i norsk barnevern eies av fond registrert i Sveits og på Guernsey plager kanskje ikke Lorentzen eller Hammerich. Men engasjementet rundt de private velferdsaktørene er stort, og mange ønsker at de aktørene som leverer våre fellesfinansierte velferdstjenester, skal ha orden på skattebetaling og åpenhet, samt behandling av ansatte og brukere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.