Høyres arbeidspolitiske talsperson Heidi Nordby Lunde hevder i DN 4. februar at Virke foreslår skattelette til renholdsbedrifter. Nei, vi foreslår et fradrag til forbruker når Ola og Kari kjøper renholdstjenester fra en bedrift som er registrert og som betaler skatter og avgifter.

Dette blir det flere skatteinntekter av, ikke færre.

Problemet er at dette markedet i dag er like svart som en januarmåned uten snø. Vi må til med drastiske tiltak for å få dette store markedet til å bli hvitere. Et skattefradrag til forbruker er eneste løsning, mener vi.

Flere mener at vi bare må fortsette som før med informasjons-, holdningskampanjer og økte kontroller. Dette har gjennom mange år vist seg å ikke virke, fordi holdningskampanjer i liten grad når frem til forbruker. Det er dokumentert i flere undersøkelser, senest av Fafo sist høst.

Arbeidstilsynet har uttalt at de ikke fører kontroll i private hjem og ikke kommer til å gjøre det i fremtiden, fordi det ikke har myndighet til det. Å fortsette å rope på denne type virkemidler er i realiteten å bruke store ressurser på ting som ikke virker. Det betyr også at man lukker øynene for det store samfunnsmessige problemet som svart økonomi og kriminalitet utgjør i dette markedet.

Verktøykassen er brukt opp, og vi må til med drastiske tiltak for å redusere svart arbeid i renholdsbransjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.