Tirsdag stilte jeg til debatt i NRKs Politisk kvarter mot Guri Melby (V). Der ble det raskt klart at Venstre kun vil videreføre Høyres linje i skolepolitikken, selv om Venstre-lederen etter Frps sorti fra regjeringen har fått ansvar for utdanningspolitikken. Der sa jeg som sant var: Arbeiderpartiet mener det å redusere sosiale forskjeller og gi alle barn like muligheter til å lykkes er blant skolens viktigste oppgaver.

Dette falt åpenbart Dagens Næringsliv tungt for brystet. I lederartikkelen 30. januar etteraper avisen kjent og kjær argumentasjon fra et stykke godt til høyre for midtstreken i norsk politikk. Det tipper over i karikaturen når de hører mitt ønske om at skolen skal bidra til å redusere forskjeller som om jeg foreslår å aktivt «(…) sørge for at de flinkeste blir mindre flinke. Det er absurd.»

Ja, DN, det er absurd. Og det er naturligvis heller ingen som har foreslått noe i nærheten av dette. Barna i norsk skole skal både lære og trives, og utvikle seg faglig og som mennesker. De skal få like muligheter til å lykkes og utvikle sitt potensial, uavhengig av sosial og økonomisk bakgrunn. I dag har vi en skole som ikke godt nok lykkes med dette, som er blitt for stillesittende og teoretisk. Det tar Arbeiderpartiet mål av seg å gjøre noe med.

Det er sikkert fristende å konstruere en stråmann om at dette handler om å ramme de såkalt «flinkeste» heller enn å løfte i bredden, men det er ærlig talt et argument jeg hadde forventet å møte i en skoledebatt, ikke på lederplass i en presumptivt seriøs avis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.