DNs lesere fikk forrige lørdag servert skremmende tall på lederplass: Nye SSB-tall som viser at staten eser ut og at offentlige utgifter nå utgjør nesten seksti prosent av norsk økonomi (bnp). Denne utviklingen kan sette en stopper for det neste eksporteventyret.

Ser vi tilbake på dagens Norge om femti år, forteller vi forhåpentlig historien om innovative, nye næringer, om hvordan Norge lykkes med å gå fra ressursøkonomi til kunnskapsøkonomi. En alternativ historie handler om den store staten som tok knekken på de nye næringene.

Det offentlige kan levere mange nye tjenester godt. Men det driver ikke frem innovasjon, verdiskaping eller nye næringer. Sektoren eser nå utover egne bredder og over i fungerende markeder. Et eksempel er e-helsemarkedet, der bedrifter som WTW og Pasientsky føler ny konkurranse fra staten på kroppen.

Det blir ingen nye eksporteventyr av en storvokst stat.

Når disse bedriftene får sine tjenester overtatt av det offentlige, har de ingen steder å gå. Vi mener det må føres sterkere tilsyn med det offentliges påvirkning av markedet og levering av tjenester i konkurranse med private aktører. Som ledd i dette er det på tide at Konkurransetilsynet får styrket sitt oppdrag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.