Tina Bru svarte 27. oktober på Naturvernforbundets innlegg om kartlegging av havbunnsmineraler. Hun forsvarer fortgangen i mineralletingen med behovet for metaller til grønn omstilling.

Klimaendringene er riktignok en av vår tids største utfordringer og det haster å kutte klimagassutslippene. Samtidig står vi midt i en like alvorlig naturkrise med utryddelse av arter i et forrykende tempo.

Dypvannshavet utgjør hele 90 prosent av kloden, og inneholder utallige arter som vi ikke engang vet om ennå. De mineralrike skorsteinene danner unike oaser av liv i et ellers mer øde undervannslandskap. De danner selve premisset for at det finnes dyr og planter på flere tusen meters dyp og er brikker i livsviktige økosystemer.

Et sunt og levende hav er essensielt for å holde klimaendringene i sjakk – det utgjør jordens største karbonlager. Det forsyner også en voksende befolkning med uunnværlige proteiner.

Det er klart vi trenger mineraler til grønn omstilling. Desto viktigere er det å ta vare på mineralene vi allerede har hentet ut. En fersk rapport viser at norsk økonomi er kun 2,4 prosent sirkulær. Norge ligger helt i verdenstoppen både når det gjelder produksjon av e-avfall og materialforbruk per innbygger.

Overforbruk og mangel på sirkulær økonomisk tankegang gjør at behovet for å vinne ut mer mineraler i rekordtempo føles stort. Dette frykter vi kan føre til irreversible skader på fundamentale biologiske prosesser i havet, som allerede belastes av industri, næring og klimaendringer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.