Det blir galt når Bård Bjerkholt i DN 22. april antyder at Tangen ikke bør bli Oljefondets sjef. Nicolai Tangen er en sjelden, norsk verdiskaper av milliarder. Han er komisk uvant med et trangt norsk konsensus, men umoral er ikke «avslørt». Tangen har sagt mye dumt. Er han i slekt med Thorbjørn Jagland – kjenner det dirre i bena når han er nær en salatbolle?

Tangen betaler formuesskatt med glede; et utsagn aldri ment å være sant. Ved å beholde mer av formuen, ville det jo blitt mer skatt og glede.

Men mediesirkuset og kritikerne tar av. Tax Justice Network vet det ikke er riktig når de, uimotsagt av sentralbanksjefen, på NRK Debatten fremstiller truster som svindelinstrumenter. De er engelsk retts alternativ til norske stiftelser. De er uvant for oss, men legitime. De kan skjule eierskap – stadig vanskeligere – men det kan også aksjeselskaper.

Fagfolk vet at skatteparadis for en del internasjonale selskaper gir den enkleste organisering og i full åpenhet. Skal Norge ha en leder for Oljefondet med erfaring fra internasjonal finans som ikke kjenner truster eller skatteparadis, ser man etter et dyr som ikke finnes – og som vi nå ikke har råd til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.