Høyres stortingsrepresentant Mahmoud Farahmand inviterer til skattedebatt med innestemme etter Kjell Inge Røkkes utflytting (DN 17. september). Den invitasjonen tar vi gjerne. Særlig hvis det betyr at Høyre vil bort fra sine åtte år med utestemme og rekordstore skattekutt til de rikeste uten noe belegg for at det er bra for norsk økonomi.

For å ha en god samtale om skatt er mitt tips at påstandene som fremsettes faktisk stemmer. Farahmand gjentar at formuesskatten er et hinder for norsk eierskap. Men dette er ikke riktig. Blant annet skatteprofessor Jarle Møen ved NHH bekrefter at formuesskatten ikke fører til at utenlandske investorer kjøper opp norske bedrifter.

Farahmand skriver at rike enkeltpersoner ikke skal bestemme skattenivået i Norge. Høyre argumenterer likevel med at kutt i formuesskatten kan begrense fristelsen for pengesterke til å flytte til skatteparadis. Selv om flere av landets aller rikeste da ender opp som nullskattytere.

Farahmand skriver også at skattesystemet må tilpasses konkurransen vi har med andre land. Men hvordan har Høyre tenkt at Norge skal vinne konkurransen om lavest skatt med land som uansett ligger lavest, uten å barbere mot det som er konkurransefortrinnet i Norge, med likhet, tillit, høy lønn, høy kompetanse, gratis utdannelse og helse til alle?

For å bidra til forutsigbarhet rundt rammevilkårene er også Arbeiderpartiet enig i at f.eks. selskapsskatten bør holdes stabil, slik Hurdalsplattformen slår fast. Om Høyre vil starte en debatt om skattenivå som kutter skattene etter andre land, hvordan ser da kuttlisten til Høyre ut? Privatisering av sykehus og sykehjem? Privatskoler og egenbetaling for grunnskole?

Det er uheldig at de vesentlige debattene vi bør ha om rammevilkårene til næringslivet, fra Høyres side begrenses til å bli en debatt for eller mot kutt i formuesskatten. Hvis kaken skal bakes større, så krever det langsiktige investeringer i det som blant annet sikrer trygge og kompetente arbeidstagere, offentlig velferd og infrastruktur. Arbeiderpartiet bidrar gjerne til dette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.