I DN 18.juli skriver elkraftkonsulent Henrik Kirkeby at det er urettferdig at de som investerer i solceller subsidieres over nettleien. De bør heller motta støtte fra Enova , sier han. Det er et forslag uten praktisk betydning. Enova finansieres nemlig gjennom en avgift på nettleien. Om støtten er i form av redusert nettleie eller går via Enova er således likegyldig for alle berørte parter.

Hovedproblemet med Enova -løsningen til Kirkeby er imidlertid Enova selv. Vi opplever at Enova i liten grad prioriterer de små tiltakene i norske boliger til fordel for store prosjekter i norsk industri og energiforsyning. Eksempelvis ga Enova i 2019 hele 2,3 milliarder kroner til ett eneste havvindprosjekt på Tampen. Det tilsvarer 7 ganger den samlede støtten Enova ga til norske husholdninger. Samme år fjernet Enova støtten til solceller på nybygg, og det er vedtatt at støtten til eksisterende boliger skal reduseres vesentlig senere i år.

Kirkeby skriver i sitt innlegg at «solkraft er ønskelig», «klimaregnskapet er positivt», samt at «muligheten til å integrere produksjon uten naturinngrep er gunstig». Dette er samfunnsøkonomiske nytteverdier som bør kompenseres, gjerne gjennom nettleien. Men det gjelder ikke bare solceller. I 40 år har muligheten for redusert nettleie vært utslagsgivende for utbyggingen av all fjernvarme, bioenergi, varmepumper og alle former for energieffektivisering i Norge. Det mener vi har vært både samfunnsnyttig og rettferdig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.